Istarska županija kupila najsuvremeniji mobilni mamograf i ultrazvuk: Od iduće godine preventivni pregledi dostupniji još većem boju žena

Istarska županija kupila najsuvremeniji mobilni mamograf i ultrazvuk: Od iduće godine preventivni pregledi dostupniji još većem boju žena

Istarska županija je financirala nabavu vozila s najmodernijim mobilnim digitalnim mamografom i ultrazvukom, vrijednog gotovo 477 tisuća eura, a kojeg je danas župan Boris Miletić svečano uručio ravnatelju Istarskih domova zdravlja Manuelu Runiću. 

„Podsjetit ću da je Istarska županija već nabavila mamografski uređaj, najviše kvalitete za Ispostavu Istarskih domova zdravlja u Pazinu, a drugi mamograf se nalazi u Općoj bolnici Pula. Ovaj mobilni mamograf je nabavljen na prijedlog struke kako ne bismo imali samo mamografe na fiksnim lokacijama, već kako bi on bio čim dostupniji što široj populaciji. Kroz županijski proračun, izdvajamo značajna sredstva i za preventivne preglede i kampanje kako bismo motivirali naše sugrađanke da se odazovu na preglede jer ukoliko se rak dojke otkrije na vrijeme moguće ga je izliječiti. Zdrav čovjek je pun želja, a bolestan ima samo jednu, a to je zdravlje. Zdravlje je neprocjenjivo i zato upućujem još jedan apel našim sugrađankama da redovito idu na preventivne preglede. Ako spasimo jedan život, već smo puno napravili“, istaknuo je župan Miletić.

„Naš Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb vesele ovakvi projekti, predloženi od strane struke i prihvaćeni od župana, kojem se zahvaljujem ovim putem u ime svih onih koji će mobilni mamograf koristiti. Nažalost, kod žena u Istri karcinom dojke je još uvijek vodeći uzrok smrti i zato se držimo onoga bolje spriječiti, nego liječiti. Pozivamo sve žene, koje će dobiti poziv upućen od strane našeg Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, ujedno koordinator na ovome projektu na nacionalnoj i županijskoj razini, da se odazovu. Mamograf, odnosno liječnik dolazi ženama u mjesto gdje žive i time je pregled dostupniji i stvarno se nadamo da će koristiti svrsi i da ćemo smanjiti broj karcinoma dojke“, kazala je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Gordana Antić.

Ravnatelj Istarskih domova zdravlja Manuel Runić uputio je zahvalu Istarskoj županiji, županu Borisu Miletiću i pročelnici Antić na podršci ovome hvalevrijednom projektu.

„Ovo je pokazatelj još jednog nadstandarda kojeg Istarska županija pruža svim našim građanima, u ovom konkretnom slučaju građankama. Županija je u stopostotnom iznosu financirala nabavu mobilnog mamografa i ultrazvuka. Od sada ćemo imati veću dostupnost mamografskih pregleda i pozivam žene da se odazovu. Imamo Nacionalni program koji pokriva žene od 50 do 70 godina, ali isto tako još jedan nadstandard Istarske županije, a to je program od 45. do 50. godine. Kako naš slogan kaže: Preventivni pregled traje kratko, a može Vam spasiti život!“, rekao je ravnatelj IDZ-a.

Koordinator RTG dijagnostike u Istarskim domovima zdravlja dr. Elvis Černeka se osvrnuo na stručnjake, koji su ključni u preventivnim pregledima i ranoj dijagnostici bolesti, a to su u najvećoj mjeri radiolozi i radiološki tehnolozi. 

„Vidimo značajni iskorak već samo uvođenjem novog mamografskog uređaja kojeg smo instalirali u Pazinu, zahvaljujući kojem smo napravili znatno veći broj pregleda. Međutim, navedeno nije glavni pokazatelj, već je to koliko je novih karcinoma otkriveno, a još važnije u kojem stadiju, a to je u sve ranijem što je naš glavni cilj. U svijetu se pokazalo da je velika prednost upravo u mobilnim jedinicama. Radi se o najmodernijem uređaju, odnosnom samom vrhu današnjih dijagnostičkih dostignuća“, kazao je dr. Černeka. Osim samog mamografa, dodao je, u vozilu će se nalaziti automatizirani ultrazvuk dojke - ABUS, koji će zajedno s mamografom putovati i već je nabavljen, ali su u tijeku edukacije djelatnika.  

„U jednom će se mahu odraditi obje pretrage, dakle mamograf i ultrazvuk. Na taj ćemo način kod 50 % žena koje imaju zaista gušće žljezdano tkivo dignuti dijagnostičku točnost za sigurno 30-40 %, što je iznimni doseg u odnosu na sadašnje stanje“, zaključio je dr. Černeka.  

Županijska koordinatorica provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke dr. Danijela Lazarić-Zec zahvalila je i u ime svih žena koje će dolaziti na preglede.

„Ovime je Istarska županija još jednom dokazala da joj je preventiva u srcu. Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije koordinira i poziva žene na preglede u sklopu Nacionalnog plana ranog otkrivanja raka dojke. Trenutno su to žene rođene između 1954.-1973. godine, a već od 15. siječnja će imati termine za pregledu u Novigradu na ovom novom mobilnom mamografu. Krećemo s Bujštinom, kao najudaljenijim mjestima od mamografa u Pazinu i Puli. Žene iz tog područja nisu imale pravo na naknadu za putne troškove, prema pravilniku HZZO-a stoga je ovo za njih veliki napredak jer će mamograf doći i u Buje, i Novigrad i Umag, nakon čega se spuštamo prema Poreču itd.“, poručila je dr. Lazarić-Zec.    

Galerija fotografija