Skupština usvojila Proračun Istarske županije za 2024. težak preko 207 milijuna eura

Skupština usvojila Proračun Istarske županije za 2024. težak preko 207 milijuna eura

Na današnjoj 22.sjednici Skupštine Istarske županije, održanoj u Pazinu, usvojen je Proračun Istarske županije za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu, težak 207.721.000,00 eura. Podsjetimo, proračun objedinjuje planove 75 proračunskih korisnika (64 korisnika i 11 vijeća i predstavnika nacionalnih manjina) s planom koji provode upravna tijela Istarske županije. Od planiranog iznosa, dio koji provode tijela Istarske županije iznosi 74.029.088,26 eura ili 35,6 %, a dio koji provode proračunski korisnici iznosi 133.691.911,74 eura ili 64,4 % ukupnog proračuna.

Usvajanju Proračuna, prethodilo je čitanje pristiglih amandmana, ukupno njih 16, s time da je njih 9 pristiglo van roka. Župan Boris Miletić je prihvatio šest od sedam u roku pristiglih amandmana klubova vijećnika i vijećnika:

  1. Izgradnja i revitalizacija brownfield prostora-farme u općini Sv. Petar u šumi, u iznosu od 100.000,00 EUR (Amandman Kluba vijećnika HRVATSKE DEMOKRATSKE ZAJEDNICE)
  2. Nastavak izgradnje kanalizacijskog sustava i UPOV (uređaj za pročišćavanje otpadnih voda) u naselju Karojba, Općina Karojba, u iznosu od 75.000,00 EUR (Amandman Kluba vijećnika HRVATSKE DEMOKRATSKE ZAJEDNICE)
  3. Obnova zgrade Općine Karojba, u iznosu od 25.000,00 EUR (Amandman Kluba vijećnika HRVATSKE DEMOKRATSKE ZAJEDNICE)
  4. Zaštita životinja na području Istarske županije, u iznosu od 30.000,00 EUR (Amandman Kluba vijećnika HRVATSKE DEMOKRATSKE ZAJEDNICE)
  5. Uređenje školskog igrališta PŠ Vižinada, u iznosu od 100.000,00 EUR (vijećnik Marko Ferenac - SDP)
  6. Razvoj turističkih projekata na manje razvijenim područjima, u iznosu od 45.000,00 EUR (vijećnik Marko Ferenac - SDP)

Dodatni amandman koji je prihvaćen uputio je župan u svojstvu predlagača, a odnosi se na Održavanje lokalne ceste LC 50051 (dionica Ponte Porton - Antonci - Livade). Zbog izvođenja radova izvanrednog održavanja na dionici državne ceste DC 44 zatvorena je dionica od Ponte - Portona do raskrižja Livade - Motovun. Na temelju prepoznatog interesa građana i obrtnika župan je predlažio osiguravanje dodatnih sredstava Županijskoj upravi za ceste IŽ u iznosu od 350.000,00 EUR, na temelju šire zajedničke inicijative za sufinanciranje žurnog pojačanog redovnog održavanje (asfaltiranja) lokalne ceste LC 50051, dionica Ponte Porton - Antonci - Livade kao trenutno najkraće veze dolinom rijeke Mirne između sjeverozapadne i sjeverne Istre za lokalno stanovništvo, odnosno za vozila čija ukupna masa ne prelazi 3,5 tona.

Spomenimo i da je na današnjoj sjednici svečano prisegnula vijećnica Lea Štifanić (IDS-DDI), a koja je zamijenila vijećnika Alena Gržinića, uslijed stavljanja mandata u mirovanje.

Tijekom aktualnog sata postavljeno je pitanje kada će bit raspisan natječaj za ravnateljicu/ravnatelja Centra za razvoj ribarstva i akvakulture Istarske županije, na što je resorni pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan odgovorio da će isti biti raspisan u siječnju.

Na upit o broju upisanih učenika u osnovne i srednje škole u šk. g. 2023./2024. pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan rekla je da u srednjim školama nema odstupanja, ali je zabilježen porast upisa u strukovne škole. Što se, pak, osnovnih škola tiče upisanih prvašića je za 30-ak više u odnosu na lani.

Vijećnik Mario Bratulić se osvrnuo na dugoročno rješavanje pitanja modela nagrađivanja uspješnih i darovitih učenika, na što je župan Boris Miletić kazao da se pitanje školstva i uspostave kvalitetnijeg kurikuluma poteže već duži niz godina, a za što je nadležno resorno Ministarstvo.

„Slažem se da se ponekad stječe dojam da su unutar sustava nadareni učenici zapostavljeni. Prihvaćam vašu inicijativu i skupa s Upravnim odjelom za obrazovanje razmotrit ćemo što kao Županija možemo učiniti. Vjerujem da postoji prostora za napredak, pa vas možemo o tome obavijestiti“, rekao je župan podsjetivši na to da je Županija uvela Program građanskog odgoja i obrazovanja i zavičajnu nastavu.

Nadalje, izvješteno je da je ugradnja tri dizala u zgradu Društvenog centra Pula (Žuta škola) dovršena, a kako je kazala pročelnica Percan zgrada je ogroman kompleks u koju Županija kontinuirano ulaže. Prije dvije godine je tako zamijenjena cijela vanjska stolarija, a predstoji još uređenje suterena.