Uspostavljen Istarski filmski fond: Istarska županija dodijelila 25 tisuća eura

Uspostavljen Istarski filmski fond: Istarska županija dodijelila 25 tisuća eura

Istarska županija je ove godine uspostavila još jednu novinu, a radi se o Istarskom filmskom fondu putem kojeg sufinancira proizvodnju kratkometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i animiranih filmova. U listopadu je bio raspisan Javni poziv, a ugovore s odabranim autorima i primateljima sredstava potpisao je istarski župan Boris Miletić, uz prisustvo pročelnika Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimira Torbice i ravnateljice Istarske kulturne agencije Aleksandre Vinkerlić.

Tom je prilikom, župan Miletić kazao kako Županija visoko vrednuje kulturu, što između ostalog potvrđuju i već dodijeljena sredstva u 2023. godini. Naime, u ovoj su godini povećana sredstva za javne potrebe u kulturi za što je iz županijskog proračuna osigurano 616.563,80 eura, odnosno 19,16 % više sredstava u odnosu na lani. Dodatna sredstva u visini od gotovo 40 tisuća eura, podsjetio je župan, dodijeljeno je putem Javnog poziva za poticanje stvaralaštva mladih u području kulture i umjetnosti Istarske županije.

Pročelnik Torbica je rekao da ove godine Istarska županija po prvi put dodjeljuje sredstva putem Filmskog fonda, iniciranom od Istarske kulturne agencije, u sklopu koje djeluje Istarski filmski ured. 

„Izdvojili smo 25 tisuća eura, a za sljedeću godinu se nadamo povećanju sredstava. Prijavljen je  21 projekt od čega su 4 administrativnom provjerom proglašena nepotpunima. Odabrano je 5 projekta od kojih je svakome dodijeljeno 5.000,00 eura“, rekao je pročelnik za kulturu i zavičajnost. 

„Filmski fond je kao zasebna cjelina važan jer će se putem njega sufinancirati i podržati film kao kulturni proizvod, ali i gledano kroz prizmu dodatnog razvoja gospodarstva i turizma. Odlučili smo pružiti podršku filmovima, odnosno audiovizualnim djelima istarskih autora ili istarskih tema ili filmovima u kojima je Istra mjesto radnje. Dostavljeni prijedlozi su bili zaista kvalitetni i potvrđuju svrsishodnost ovog Poziva. Istra ima što pokazati i predstaviti, ne samo kroz svoje autore, nego i teme i lokacije u scenarijima“, istaknula je ravnateljica IKA-e Aleksandra Vinkerlić. 

    Dobitnici sredstava su:

  • Kulturno - umjetničko društvo „Šikuti Machinae“ za kratkometražni dokumentarni film „Filice ili: Čovik ki veramente voli zemlju“ / Andi Bančić             
  • Apoteka - prostor za suvremenu umjetnost za kratkometražni eksperimentalni film „Sluga“ / Matija Debeljuh          
  • Kinematograf d.o.o. za kratkometražni dokumentarno - eksperimentalni film „Adio Pola“ / Dijana Cetina Mlađenović i Elvis Lenić          
  • Udruga Restart za kratkometražni dokumentarni film „Privat“ / Vanja Jambrović
  • Minya film i animacija j.d.o.o. za kratkometražni animirani film „Oko trnja nema zvijezda“ / Miljana Dragičević.

Prisutni autori i producenti složili su se da je uspostava Fonda od velike važnosti za sve one koji se bave filmom, a pomoći će svima koji imaju dobre i kvalitetne teme lokalnog karaktera. Inicijativa je hvalevrijedna, posebice za nezavisne filmove, koji su često zahtjevni i prolaze ispod radara. Uputili su zahvalu Istarskoj županiji na prilici i dodijeljenim im sredstvima. 

Povjerenstvo za odabir su činili: pročelnik Vladimir Torbica; ravnateljica Aleksandra Vinkerlić; predsjednik Pulske filmske tvornice Marko Zdravković Kunac; producentica, filmska i medijska stručnjakinja i umjetnička savjetnica za dugometražni i kratkometražni dokumentarni film – za proizvodnju i razvoj HAVC-a Morana Ikić Komljenović te producent i umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Danijel Pek.
 

Galerija fotografija