U 2024. za stipendije Istarska županija osigurala gotovo 250 tisuća eura

U 2024. za stipendije Istarska županija osigurala gotovo 250 tisuća eura

Istarska županija i u akademskoj godini 2023./2024. dodjeljuje studentske stipendije u tri kategorije te je za tu namjenu u Proračunu za 2023. godinu osigurano ukupno 188.774,94 EUR, a za 2024. godinu čak 248.200,00 EUR. Prvi natječaj, onaj namijenjen redovnim studentima, raspisan je u studenom, a danas je istarski župan Boris Miletić potpisao ugovore, vrijedne 58.400,00 EUR, o dodjeli četrdeset jednogodišnjih stipendija. Svečano potpisivanje održano je u Poduzetničkom centru Coworking Pula, a prisustvovala mu je i resorna pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan. 

Obraćajući se prisutnima, Miletić je istaknuo kako su mu kao županu obrazovanje, zdravstvo i socijalna skrb prioriteti, što potvrđuju konkretna financijska sredstva koje Županija usmjerava u navedena područja.

„Najveći projekt kada govorimo o obrazovanju u ovoj godini je osnivanje, uspostava i razvoj Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula - KLIK Pula. Provodi se putem dva EU projekta, a dio koji se odnosi na samu dogradnju i opremanje Centra vrijedan je 6,6 milijuna EURA, od čega smo gotovo 4 milijuna osigurali iz EU fondova, dok preostalih 2,6 milijuna EUR sufinancira Istarska županija. Vrijedan je i projekt obnove područne škola Sv. Martin u Nedeščini, a u čije je radove Županija uložila 415 tisuća EUR. Također, imamo spremne projekte za dogradnju osnovnih škola u Žminju, Svetvinčentu i Kanfanaru jer mi je cilj do kraja ovog mandata da sva naša djeca, u školama čiji je osnivač Istarska županija, pohađaju nastavu u jednoj smjeni“, istaknuo je župan dodajući kako su u 2023. značajno povećana proračunska izdvajanja za Pomoćnike u nastavi, ali i sredstva za rad Klubova studenata iz Istre. 
Istarski župan je izrazio zadovoljstvo što se godina privodi kraju upravo dodjelom studentskih stipendija te je čestitao svim studenticama i studentima. 

„Želim vam svako dobro i puno uspjeha, da budete sretni i da čim više uživate u studentskim danima. Učite i stječite znanje jer je to nešto što vam nitko nikada ne može oduzeti. “, zaključio je župan. 

Čestitkama na zasluženim stipendijama se pridružila i pročelnica Percan, koja je najavila i raspisivanje dodatna dva natječaja. Prvi je namijenjen studentima na studijima za deficitarna zanimanja u zdravstvu u Istarskoj županiji, a drugi za stipendiranje studenata slabijeg imovnog stanja, a koji će biti raspisani u siječnju, odnosno veljači. 
 

Galerija fotografija