Istarska županija dodijelila potpore za samozapošljavanje vrijedne 70 tisuća eura

Istarska županija dodijelila potpore za samozapošljavanje vrijedne 70 tisuća eura

Nakon što je proveden Javni poziv pod nazivom „START - UP ISTRA“, ovog je tjedna istarski župan Boris Miletić potpisao ugovore za dodjelu potpora male vrijednosti za samozapošljavanje. Ukupna vrijednost svih ugovora iznosi 70.000,00 EUR, a pravo na potporu ostvarilo je 17 budućih poduzetnika različitih profila, od mladih ambicioznih ljudi do iskusnih stručnjaka koji su odlučili krenuti u samostalno poduzetništvo. Dodijeljena sredstva omogućit će im da dobiju potrebna sredstva za pokretanje ili razvoj svojih poslovnih ideja.

„Ovaj program samo je jedan od načina na koji potičemo poduzetništvo i stvaramo nove prilike za zapošljavanje u našoj zajednici. Nastavit ćemo podržavati mlade poduzetnike te im pružati potrebnu podršku kako bi ostvarili svoje poslovne ciljeve pa tako mogu najaviti da je u pripremi za sljedeću godinu nova mjera koja će se odnositi na „Poduzetnike početnike““, istaknuo je župan Miletić. 

Podsjetimo, Javni poziv objavljen je koncem listopada te je bio namijenjen svim nezaposlenim osobama s prebivalištem na području Istarske županije čiji će budući poslovni subjekt imati sjedište na području Istarske županije, bez obzira na dužinu nezaposlenosti, radni staž, zanimanje i kvalifikaciju. Cilj je bio dodijeliti konkretnu financijsku potporu osobama koje teško dolaze do posla, a imaju znanja i vještine potrebne da „ožive“ neku svoju ideju koja bi mogla imati prolaz na tržištu. Prijavitelj je mogao ostvariti pravo na potporu u maksimalnom iznosu do 4.666,00 EUR.

Neki od prihvatljivih troškova bili su: kupnja strojeva, tehnike, alata i opreme za obavljanje djelatnosti koju budući poslovni subjekt namjerava registrirati, odgovarajuća informatička oprema potrebna za rad, licencirani IT programi, zakup poslovnog prostora, troškovi za knjigovodstvene usluge, obvezni doprinosi za vlasnika/cu - samozaposlenu osobu, edukacije koje su vezane uz djelatnost, troškovi registracije poslovnog subjekta, izrada mrežne stranice, pisani materijali za oglašavanje, reklamne ploče i natpisi, web hosting, zakup domene, održavanje mrežne stranice i ostalo.