Projekt „Dobra energija - solarna energija za zelenu tranziciju“ u završnoj fazi

Projekt „Dobra energija - solarna energija za zelenu tranziciju“ u završnoj fazi

Projekt “Dobra energija - solarna energija za zelenu tranziciju“ koji u funkciji glavnog partnera provodi Istarska županija, ušao je u završnu fazu u kojoj se radovi na instalacijama solarnih elektrana privode kraju. Od ukupno 22 elektrane, 20 ih je već postavljeno, a radovi na dvije preostale bliže se kraju.

Ova nova postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora kruna su procesa koji je započet još 2021. godine kada je IRENA - Istarska Regionalna Energetska Agencija, za potrebe Istarske županije pripremila ovaj projekt. Projekt ukupne vrijednosti 1,4 milijuna EUR s provedbom je počeo sredinom 2022. godine. Provodi se u suradnji s 10 partnera, od kojih su još dva, gradovi Pula i Poreč, na području Istarske županije. U partnerstvu su i dva bilateralna partnera iz Norveške, Greenstaat Energy AS i Stiftelsen Seed Forum Norway.

Ukupna vrijednost projekta je 1,4 milijuna €, a 85 % iznosa predstavljaju bespovratna sredstva osigurana kroz program “Energija i klimatske promjene'' Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. 

Kroz uspješnu prijavu projekta, Istarska županija je osigurala bespovratna sredstva za sufinanciranje ugradnje četiri solarne elektrane ukupne snage 203,36 kW na svoje zgrade, ali i za ugradnju još dvije elektrane na zgrade u vlasništvu Grada Pule i jedne elektrane na zgradi u vlasništvu Grada Poreča.

Istarska županija je dovršila instalaciju tri elektrane, na Industrijsko-obrtničkoj školi, dvorani Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula i Talijanskoj srednjoj školi Dante Alighieri u Puli, a preostaje joj instalacija na Osnovnoj školi u Vodnjanu. Grad Pula, kao projektni partner,  postavio je elektrane na OŠ Veli Vrh i OŠ Vidikovac, a Grad Poreč-Parenzo na Domu za starije osobe Poreč. 

Projektom “Dobra energija - solarna energija za zelenu tranziciju“ instalirat će se ukupno 1 MW postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. Navedena postrojenja godišnje će proizvoditi 1.163 MWh čiste energije uz smanjenje godišnjih CO2 emisija od 233 t te će time dati značajan obol procesu zelene tranzicije koju Istarska županija snažno podupire. Na Poluotoku, ovaj proces, a pogotovo solarizacija, imaju poseban značaj i to prvenstveno radi ovisnosti istarskog elektroenergetskog sustava o termoelektrani Plomin 2, pogonu čije se gašenje očekuje u 2033. godini. S druge strane, Istra se suočava s godišnjim rastom potrošnje električne energije, koji je uzrokovan prvenstveno povećanim opterećenjem u ljetnim mjesecima. Upravo zato, Istarska županija kroz razvoj energetske strategije, izmjene i dopune županijskog Prostornog plana, ali i nove investicije snažno podupire ugradnju solarnih elektrana. Proces započet kao pilot projekt “Dobra energija - solarna energija za zelenu tranziciju“ nastavit će se i u 2024. godini u kojoj je za ugradnju elektrana Županija osigurala 150.000,00 EUR sredstava u proračunu s ciljem da u što kraćem roku i na vlastitim zgradama ima instaliran prvi MW.
 

Galerija fotografija