Obilježena 80. godišnjica stradanja sela Šajini i Bokorodići

Obilježena 80. godišnjica stradanja sela Šajini i Bokorodići

Komemorativnim skupovima jučer je obilježeno 80 godina od spaljivanja sela Bokordići na Savičenštini i Šajini na Barbanštini, a na kojima su u ime Istarske županije sudjelovali istarski župan Boris Miletić, predsjednica Skupštine Sandra Ćakić Kuhar i zamjenik župana Tulio Demetlika, koji su položili vijence na spomen obilježjima. Župan Miletić obratio se mještanima na oba skupa, istaknuvši kako se istarski narod kroz antifašističku borbu izborio za svoju slobodu.

„Ima načina kako na mlađe naraštaje prenijeti ono što trebamo cijeniti, a to je prije svega velika zahvalnost. Istarska županija kroz program zavičajne nastave dicu uči o našim običajima, prošlosti, kulturi i baštini“, rekao je župan u Bokordićima dodajući da Istarska županija jedina u Hrvatskoj daje doplatak na mirovine za borce iz Drugog svjetskog rada, a podržava i rad brojnih udruga. 

U zločinu koji se dogodio, u noći s 8. na 9. siječnja. 1944. godine oba su istarska sela spaljena, a više je desetaka nevinih ljudi stradalo. Prvo su stradali Šajini gdje su ubijene 54 osobe, a zatim su fašisti ušli i u selo Bokordići gdje je ubijeno 22 civila i 6 vojnika, dok je desetak preživjelih odvedeno u logor.

Uz brojne uzvanike na komemoraciji u Šajinima je sudjelovao i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je položio vijenac i zapalio svijeću u spomen na poginule pored Spomenika stradalima. Uz predsjednika Milanovića bila je i savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić. 


 

Galerija fotografija