Istarska, uz Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, najrazvijenija hrvatska županija

Istarska, uz Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, najrazvijenija hrvatska županija

Prema najnovijoj Odluci Vlade RH o razvrstavanju jedinica lokalne i regionalne samouprave prema stupnju razvijenosti (razdoblje 2020.-2022.), Istarska županija je i ovog puta svrstana u IV. skupinu iznadprosječno razvijenijih, uz Grad Zagreb i Zagrebačku županiju. U ovoj su skupini, također, svrstane i Dubrovačko-neretvanska te Zadarska županija.

Zadovoljstvo najnovijim pokazateljima je izrazio i istarski župan Boris Miletić ustvrdivši da je ponosan što je Istra iznadprosječno razvijena županija. Smatra da je to rezultat sustavnog rada, promišljenih politika, zajedništva, ali i svih građanki i građana koji svojim radom i zalaganjem doprinose uspjesima Istarske županije. Navedeno, dodaje, bit će zasigurno dodatni poticaj Županiji za nove projekte, investicije i programe koji će našu regiju učiniti još naprednijom.

Indeks razvijenosti izračunava se na temelju sljedećih pokazatelja:

  1. stope nezaposlenosti
  2. dohotka po stanovniku
  3. proračunskih prihoda jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave po stanovniku
  4. općega kretanja stanovništva
  5. stope obrazovanosti
  6. indeksa starenja.

Indeks razvijenosti iz 2024. godine je statistički izračun koji je definiran Zakonom i Uredbom te je računan po istoj, nepromijenjenoj metodologiji kao i izračun indeksa iz 2018. godine, ali na temelju zadnjih dostupnih podataka za sve JLS-ove i JP(R)S-ove iz 2020., 2021. i 2022. godine.