Županijska Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ dobila dnevnu bolnicu s jednodnevnom kirurgijom

Županijska Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ dobila dnevnu bolnicu s jednodnevnom kirurgijom

Svoja vrata je danas svečano otvorila dnevna bolnica s jednodnevnom kirurgijom u Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno, investicija vrijedna 330 tisuća eura. Podsjetimo, Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju je izgrađena davne 1888. godine pod pokroviteljstvom nadvojvotkinje Marije Terezije, te je bila atraktivno morsko lječilište za koštane bolesti tadašnje europske aristokracije. Krajem 19. stoljeća djelatnost Bolnice proširuje se na ortopediju kada se počinju obavljati i prve ortopedske operacije, a nakon prvog svjetskog rata ortopedija postaje ključna djelatnost. 1996. godine odrađena je posljednja operacija, stoga je ponovno uvođenje ove zdravstvene usluge, od iznimne važnosti za samu ustanovu. 

Istarski župan Boris Miletić se osvrnuo na povijest Bolnice, istaknuvši da je 1888. godine stara Austrija itekako znala prepoznati gdje napraviti ovakvu ustanovu.

„Prije petnaestak godina možda su neki drugačije gledali na ovo područje i tu treba čestitati ravnatelju na viziji jer je lider bitna osoba koja usmjerava pravac razvoja jedne organizacije pa tako i zdravstvene ustanove. S druge strane, tu je i vizija Grada Rovinja koji je odlučio i investicijama osigurao da ovo područje dugoročno ostane u javno-zdravstvenoj funkciji. Neki su mislili da ovo područje može ići u nekom drugom smjeru.  Čestitam stoga i gradonačelniku Marku Paliagi i ravnatelju Marinku Radeu i njegovom timu na viziji. Zdravlje je najbitnije, a kako kažu zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu. Ovo je stvarno istarska bolnica, ali i ne samo jer i jedan dio Primorsko-goranske županije može gravitirati ovome području. Otvaranjem jednodnevne kirurgije skratit će se liste čekanja za određene zahvate, što je veliki iskorak“, rekao je župan Boris Miletić, koji je je podsjetio na sve što Županija radi kako bi zadržala postojeći kadar u zdravstvu i socijali, ali i privukla novi poput lani uvedene Burze zdravstvenih radnika ili najnovijeg Programa mjera vrijednih 1,5 milijuna eura. 

„Danas je veliki dan! Bolnica raste, razvija se i zajednički gradimo budućnost, razmišljajući o našoj blistavoj prošlosti. To je bila imperijalna bolnica, osnovana je 1888. i što se mene tiče živjet će još 500 godina ako tako nastavi. Puno radimo, promišljamo i odvažno se nosimo s izazovima. Bilo je puno investicija, a uređenje ove sale možda nije najveća, štoviše možda je i najmanja što se novaca tiče, ali što se stručnoga dijela tiče radi se o najvećem iskoraku kojeg je Bolnica napravila u zadnjih 10, a možda i 30 godina“, rekao je ravnatelj Bolnice Marinko Rade, spomenuvši i gradnju novih Odjela za dječju rehabilitaciju, zajednički projekt Istarske županije, svih gadova i općina, vrijedan 2,3 milijuna eura, u tijeku. 

„Drago mi je da danas imam priliku ponovno prisustvovati novom povijesnom trenutku za našu županijsku ustanovu, odnosno otvaranju dnevne bolnice s jednodnevnom kirurgijom. Prije godinu dana otvorili smo bazenski kompleks, koji je zapravo osnovni nositelj rada i djelovanja Bolnice. Svi zajedno, općine i gradovi, zajedno s Istarskom županijom, sudjelujemo u velikom projektu gradnje Odjela za dječju rehabilitaciju, koji će također ubrzo otvoriti vrata. S ova tri velika projekta, nadam se sutra i zajedničkoj obnovi ovog velebnog parka, u sklopu Bolnice, a koji je pod konzervatorskom zaštitom“, rekao je gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, koji je smatra da Specijalna bolnica „Martin Horvat“ zaslužuje biti prepoznata na istoj razini kao i Opća bolnica Pula.

    „Ulogu i značaj vaše bolnice nije potrebno posebno naglašavati, no ovo je prilika da zahvalimo generacijama prije nas koje su utkale svoj doprinos još od davne 1888. godine. Danas svjedočimo o proteklom vremenu u kojem se razvijala i u kojem je došla do stupnja da predstavlja jednu od značajnih ustanova u vašoj županiji, ali i na nacionalnom nivou. Osim registriranih djelatnosti u okviru kojih Bolnica pruža usluge na visokoj razini, zahvaljujući prije svega stručnom i kvalificiranom kadru, prepoznata je kao važna ustanova i po korištenju prirodnih ljekovitih činitelja i pružanju usluga u zdravstvenom turizmu. Vjerujem kako će današnja svečanost otvaranja bolnice s jednodnevnom kirurgijom unaprijediti daljnji razvoj i podići kvalitetu usluga u cijelosti“, istaknuo je koordinator za zdravstvene usluge u turizmu u Sektoru za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske Velibor Drakulić. 

„Nakon tridesetak godina Bolnica se vraća svojim korijenima, odnosno otvaraju se vrata dnevne bolnice s jednodnevnim kirurškim zahvatima. Ovaj projekt ne označava samo povratak, već i snažno potvrđuje predanost ove ustanove pružanju kvalitetne zdravstvene skrbi svim svojim pacijentima. Svjesni smo da je brza i učinkovita zdravstvena skrb od presudne važnosti za pacijente, a ovaj projekt osigurava upravo ključnu ulogu u osiguravanju takvog pristupa. Na kraju želim iskreno čestitati ravnatelju i cijelom timu na realizaciji ovog i svih ostalih projekata posljednjih godina“, poručio je ekonomski savjetnik Udruge poslodavca u zdravstvu Hrvatske Ivan Kristijan Baričević

Projektom je uređena kompletna dnevna bolnica površine 207,74 m² gdje su pored operacijske dvorane smještene sobe za pripremu pacijenata, sobe za oporavak, te prostorije za sterilizaciju opreme i pripremu liječnika. Posebnost ovog projekta je da se obnovom stare, imperijalne operacijske sale dobila operacijska dvorana od 42 m2 s prozorom od čak 20 m²,  a što je izuzetno bitno za pregled i osvjetljavanje operacijskog polja, uz sva dodatna umjetna i fokusirana svjetla, a što u kombinaciji s prirodnim svjetlom, omogućava boljih ishoda zahvata.
 

Galerija fotografija