Župan Miletić: „Svaki metar, svaki čovik Istre nam je jednako bitan“

Župan Miletić: „Svaki metar, svaki čovik Istre nam je jednako bitan“

Istarski župan Boris Miletić ovog je tjedna, zajedno sa zamjenikom župana Tuliom Demetlikom i pročelnikom Ureda župana Ivanom Glušcem, službeno posjetio Općinu Lanišće, gdje se susreo s načelnicom Robertom Medicom, predsjednicom Općinskog vijeća Irenom Šverko i pročelnicom Jedinstvenog upravnog odjela Lorenom Žakić. Prilikom službene posjete posjetio je Područnu školu Lanišće i razgovarao o mnogim važnim temama za Općinu, poput uvođenja dječjeg vrtića i nastavku financijske pomoći Istarske županije Općini Lanišće u različitim projektima.

Župan Miletić čestitao je načelnici Medici na ustrajnosti u realizaciji brojnih projekata, ali i na sjajnim demografskim podacima koje je Lanišće ostvarilo posljednjih godina. Naime, u općini Lanišće danas živi dvadeset djece predškolske dobi što se nije dogodilo već više od trideset godina, dok recimo u Brgudcu, u kojem prije desetak godina gotovo nitko nije živio, danas trajno žive mlade obitelji.

„Veseli me što se povećao broj djece predškolske dobi što je jasan pokazatelj da mlade obitelji žele i sve češće ostaju u svom rodnom kraju, kao i da se vraćaju u mjesta iz kojih su potekli. Od prvog dana svog mandata govorim, da mi je, kao županu, svaki metar i svaki čovik u Istri jednako bitan što potvrđuju razni županijski projekti i programi te konkretna sredstva iz proračuna koja usmjeravamo u naše gradove i općine. Našu podršku prvenstveno trebaju manje razvijena područja i s tim smo razlogom u proračunu za 2024. godinu u Programu za ravnomjerni razvitak jedinica lokalne samouprave osigurali najveći iznos do sada, točnije 175 tisuća eura, što je povećanje za 437 % u odnosu na 2021. godinu kad sam preuzeo funkciju župana, a kada je isti iznosio 40 tisuća eura. “, poručio je župan Miletić.

Spomenimo da je kroz navedeni Program Općini Lanišće 2021. godine sufinancirana sanacije stare škole u Slumu, 2022. godine zamjena postojeće javne rasvjete ekološki prihvatljivom LED rasvjetom, a lani su joj sredstva dodijeljena za asfaltiranje nerazvrstanih prilaznih cesta za naselje Klenovšćak.

Načelnica Medica srdačno je zahvalila županu Miletiću na kontinuiranoj potpori, koja je posebno izražena u protekle 3 godine, kao i na zajedničkom planiraju i promišljanju daljnjeg razvitka, ali i iskrenoj i konkretnoj suradnji Istarske županije i Općine Lanišće, teritorijalno najveće administrativne jedinice na području Istre.

Glavne teme dnevnog reda bile su stavljanje u funkciju obnovljenih prostorija Područne škole Lanišće i projekt sanacije pročelja škole na Program održivog razvoja lokalne zajednice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, čija vrijednost iznosi 78.790,63 € , a u sklopu koje se traži sufinanciranje Ministarstva u iznosu od 60.000,00 € (79%), dok bi Istarska županija sufinancirala s 15.790,63 € (21%).  

Podsjetimo kako je ukupna vrijednost projekta uređenja učionice i dvorane u Područnoj školi Lanišće, provedenog u 2023. godini, iznosila 36.743,13 EUR, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo je iznos od 25.000,00 EUR, dok je ostatak osigurala Istarska županija (11.743,13 EUR). Valja istaknuti i kako je za projekt adaptacije i uređenja školske zgrade Područne škole Lanišće, Istarska županija uložila preko 60 tisuća eura.

Na radnom sastanku se raspravljalo i o problemu komunela, odnosno specifičnog oblika vlasništva u selima na području Ćićarije, gdje su mještani vlasništvo stekli zajedničkom kupnjom velikih pašnjačkih i šumskih površina od Austro-Ugarske, početkom 19. stoljeća, a koji danas predstavljaju neriješeno zemljište na koje im se kao vlasnik pokušava upisati država. Po tom pitanju, koje posebno brine stanovnike Lanišća, dogovorena je zajednička suradnja u pokušaju njegovog rješavanja i zajedničkog nastupanja prema institucijama Republike Hrvatske.

Galerija fotografija