Župan Miletić: Osigurali smo preko 550 tisuća eura za daljnji razvoj istarskog gospodarstva

Župan Miletić: Osigurali smo preko 550 tisuća eura za daljnji razvoj istarskog gospodarstva

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, Istarska županija je pri samome vrhu po broju pravnih osoba, trgovačkih društva te obrta i slobodnih zanimanja, dok je prva po broju tvrtki u privatnom vlasništvu. Naime, na kraju prošle godine u Hrvatskoj je bilo ukupno 293.791 registriranih pravnih osoba, odnosno 177.120 aktivnih, od čega je trgovačkih društva 215.239, a obrta i slobodnih zanimanja gotovo 97 tisuća. Gledano Istarsku županiju, u promatranom razdoblju bilo je 21.778 pravnih osoba, od čega 17.746 trgovačkih društava.

Kako nadalje pokazuju tablice DZS-a, na računa li se Grad Zagreb, pet najjačih županija po broju pravnih osoba u prerađivačkoj industriji su Zagrebačka, Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, Istarska i Varaždinska županija. U građevinskom sektoru najviše je pravnih osoba u Splitsko-dalmatinskoj, Zagrebačkoj, Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji, a u poljoprivredi u Osječko-baranjskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Istarskoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji. U ICT sektoru najviše je pravnih osoba u Splitsko-dalmatinskoj, Zagrebačkoj, Primorsko-goranskoj, Osječko-baranjskoj i Istarskoj županiji.

Komentirajući najnovije pokazatelje, istarski župan Boris Miletić je izrazio zadovoljstvo što se naša županija svrstava u TOP 5 u svim kategorijama, te je istaknuo da Istarska županija svake godine provodi razne mjere i programe s ciljem poticanja daljnjeg razvoja istarskog gospodarstva.

„U proračunu za 2024. osigurano je 270.000,00 eura za dodjelu nepovratnih financijskih potpora za poticanje razvoja poduzetništva, 89.000,00 eura za potpore za zapošljavanje osoba s invaliditetom, 70.000,00 eura za poticanje i razvoj ICT sektora, a kontinuirano sufinanciramo i kamate na poduzetničke kredite temeljem programa Poduzetnik-Istarska županija za što je predviđeno 65.000,00 eura

Spomenimo i da se u sklopu programa „Zelena tranzicija Istarske županije“ u 2024. godini planira iznos od 30.000,00 eura za poticanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije za privatni sektor i 40.000,00 eura za gospodarski sektor.

Galerija fotografija