Otvorena županijska Smotra LiDraNo 2024.

Otvorena županijska Smotra LiDraNo 2024.

U Domu hrvatskih branitelja, u Puli, danas je svečano otvorena ovogodišnja županijska smotra LiDraNo, a čiji je domaćin Osnovna škola Monte Zaro.

LiDraNo je manifestacija literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva za učenike osnovnih i srednjih škola, koja se održava diljem zemlje i to na nekoliko razina – gradskoj, odnosno općinskoj, županijskoj i državnoj.

Pročelnik Ureda župana Ivan Glušac pozdravio je okupljene u ime župana Borisa Miletića i izrazio zadovoljstvo što se veliki broj djece bavi izvanškolskim i unutarškolskim aktivnostima koje potiču kreativnost.

„U današnje vrijeme zaokupljenosti djece tehnologijom i ekranima, vi učitelji i mentori im, uz sport, pružate mogućnost sagledavanja života na drugi način. Na tome vam upućujem veliku zahvalu jer znam da odvajate i svoje privatno vrijeme. Vama djeco želim da uživate, pred vama su najljepše godine i iskoristite ih za razvijanje kreativnosti, te budite vrijedni i učite jer škola i učenje su najbitniji u životu. Kako i kažu riječi naše svečane pjesme „Krasna zemljo“ - „nauk žari kano krijes“, kazao je pročelnik Glušac.

U ime Grada Pule prisutnima se obratila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnost, mlade i sport Grada Pule Ivana Sokolov, koja je uputila zahvale ravnateljima, mentorima i učenicima koji su se posebno pripremili za današnji program.

Ravnateljica Osnovne škole Monte Zaro Branka Sironić Buić posebno se zahvalila članovima prosudbenih povjerenstava koji će prosuđivati radove, uratke i izvedbe 250 učenika, od toga 176 osnovnih škola, vođenih od strane 104 mentora. Kako je rekla na smotru se prijavilo ukupno 26 osnovnih i 12 srednjih škola Istarske županije.

Ni u jednom dijelu natjecanja, bilo to na školskoj, županijskoj ili državnoj razini, nema poretka, nego se samo iznose mišljenja i komentari komisije. Upravo zato LiDraNo nema status natjecanja, nego smotre koja njeguje hrvatsku riječ i jezičnu baštinu.

Ciljevi Smotre su: razvijati i poticati učeničko literarno, novinarsko i dramsko scensko stvaralaštvo; promicati učeničko pisano i govorno izražavanje na hrvatskome jeziku; otkrivati, pratiti i poticati učenike posebnih sklonosti, sposobnosti i kreativnosti i predstaviti stvaralaštvo smotre LiDraNo javnosti.

Galerija fotografija