Župan Miletić upriličio prijem za sportašicu Valentinu Cafolla

Župan Miletić upriličio prijem za sportašicu Valentinu Cafolla

U sjedištu Istarske županije u Puli, danas je župan Boris Miletić, zajedno s pročelnikom Upravnog odjela župana Ivanom Glušcem, upriličilo prijem za Valentinu Cafolla, iz Rovinja, koja je prije par dana oborila čak dva svjetska rekorda u ronjenju na dah pod ledom. Naime, 23. veljače preronila je 140 metara s monoperajom, u zaleđenom talijanskom jezeru Anterselva, a dan poslije preronila je 80 metara pod ledom koristeći dugačke apnejaške peraje.

Na samome početku, župan Miletić je mladoj sportašici čestitao na sjajnom uspjehu, koji je rezultat velikog truda, odricanja i treniranja.

„Svi smo jako ponosni na ovaj uspjeh, koji može poslužiti i kao poruka djeci i mladima da se bave sportom i da malo manje vremena provode na mobitelima i društvenim mrežama. Kao Županija, napravili smo konkretne pomake po pitanju financiranja sporta pa smo tako 2022. godine pokrenuli Fond za sport, koji ranije nije postojao. Sredstva namijenjena za Fond povećavamo svake godine, a usmjerena su prvenstveno na financiranje stručnog kadra u sportu, odnosno izobrazbu trenerica i trenera“, kazao je župan dodajući i kako trebamo očuvati naše podmorje kako bi i buduće generacije mogle uživati u ljepotama podvodnog svijeta.

Valentina Cafolla zahvalila je na lijepim riječima te je kazala da se i sama nada da će svojim primjerom motivirati druge da se bave ne samo ronjenjem na dah, već i drugim sportovima jer se, nažalost, jako mali broj mladih danas bave ikakvim sportom. Navedeno se, smatra, primjećuje posebice kod mlađih naraštaja u smislu slabo razvijene motorike. Naime, Valentina Cafolla je i trenerica plivanja, a i studentica Kineziološkog fakulteta. 

Čestitkama se pridružio i pročelnik Glušac koji je podsjetio da će Istra  iduće godine nositi titulu Europske regije sporta, a u pripremi je opsežan program te je pozvao i Valentinu Cafolla da se uključi. 

„Titulu Regije sporta željeli bismo iskoristiti za daljnje jačanje ulaganja u sport, ali i samu njegovu promociju. Sportska infrastruktura je na zavidnoj razini, ali trebamo dodatno raditi na stručnim kadrovima, kao i na motiviranju djece u uključivanje u sportske aktivnosti“, poručio je pročelnik koji je izrazio ponos što se Istra može pohvaliti vrhunskim sportašicama i sportašima, dobitnicima olimpijskih, paraolimpijskih i svjetskih odličja. 

Prijemu je prisustvovao i Roberto Cafolla, predsjednik Športskog ronilačkog kluba Croatia-Apnea koji smatra da se u određenim klubovima previše forsiraju rezultati i forsira se djecu da prerano idu na natjecanja, umjesto da ih se pusti da sazriju. Zbog toga se, smatra, često događa da naposljetku odustanu od bavljenja sportom jer izgube volju i motivaciju, a imali su potencijal nešto ostvariti. 

Galerija fotografija