Održan zajednički prijem Grada Pule i Istarske županije za XXVI. naraštaj Ratne škole „Ban Josip Jelačić“

Održan zajednički prijem Grada Pule i Istarske županije za XXVI. naraštaj Ratne škole „Ban Josip Jelačić“

U pulskoj Komunalnoj palači upriličen je zajednički prijem Grada Pule i Istarske županije za XXVI. naraštaj Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ koji je u nastavnim posjetima Istarskoj i Primorsko - goranskoj županiji u vremenu od 25. do 27 ožujka 2024. Polaznike Ratne škole i njihovog načelnika u ime Grada Pule pozdravila je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić sa suradnicima, a u ime Istarske županije zamjenica župana Jessica Aquavita sa suradnicima.

„Iznimna mi je čast i zadovoljstvo što vas i ove godine možemo ugostiti u našem gradu i našoj Istarskoj županiji. Drago mi je što ste za svoje studijsko putovanje odabrali naš grad. Vaša ratna škola sinonim je za profesionalnost, predanost i požrtvovnost. Svjesni smo neizvjesnih vremena u kojima živimo i koliko je važno imati profesionalce poput vas, koliko je važno sustavno ulaganje u vaše obrazovanje i vaš doprinos za zdravu sigurnost i stabilnost naše domovine. U ime cijeloga grada od srca vam veliko hvala. Grad Pula želi vam sreću i hrabrost u svim daljnjim izazovima i nadamo se da će se ova lijepa suradnja nastaviti i da ćemo vas i sljedeće godine ugostiti“, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

Zamjenica župana Jessica Acquavita je izrazila zadovoljstvo što po treći put može ugostiti polaznike Ratne škole.

„Veseli me što se lijepo osjećate u našoj županiji i što vas možemo primiti i predstaviti vam specifičnosti naše Istre. Vjerujem da će i današnja rasprava biti zanimljiva. Sigurna sam da ćemo se vidjeti i sljedeću godinu s idućom novo generacijom polaznika“, rekla je zamjenica župana Acquavita.

Tom su prigodom polaznici Ratne škole imali prilike čuti o europskim projektima koji se provode u Gradu Puli i Istarskoj županiji, obrazovanju, zdravstvu, gospodarstvu, turizmu, održivom razvoju, poticajima i mjerama, strategijama te planovima.

Načelnik Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ brigadir Nenad Samardžić zahvalio je na prijemu, obrađenih temama i prezentiranim podacima.

„Pokrili ste sve segmente i stvarno cijenimo da na taj način pokazujete jedan značenje i našoj školi. U tijeku je školovanje 26. naraštaja Ratne škole, koji pohađa 13 polaznika od kojih je osam polaznika iz RH (pet visokih časnika iz Hrvatske vojske, po jedan polaznik iz Hrvatskog sabora, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ravnateljstva policije MUP-a RH), te pet pripadnika Oružanih snaga iz inozemstva, naših partnerskih zemalja (po jedan polaznik iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Njemačke, Sjeverne Makedonije i  Slovenije). 

Preko 300 ljudi završilo je ovu školu, a među njima su svi aktivni generali. Ovo je četvrta razina obrazovanja, kruna njihove izobrazbe. Sadržaji koji se prolaze su na strategijskoj razini, spoj civilnih i vojnih znanja“, rekao je brigadir Samardžić.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” ustrojena je odlukom Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OSRH dana 25. lipnja 1998. godine kao najviša vojna škola u kojoj se školuju i osposobljavaju visoki časnici i državni službenici iz Republike Hrvatske i inozemstva za sudjelovanje u procesu donošenja strategijskih odluka u području obrambenih i sigurnosnih poslova na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Predavači u Ratnoj školi najpriznatiji su hrvatski i inozemni profesori, znanstvenici, vojni i civilni dužnosnici iz zemlje i inozemstva, priznati stručnjaci te gostujući suradnici iz Sabora, Vlade, ministri i visoki dužnosnici.

Polaznici Ratne škole su u Puli nakon prijema obišli Arenu, kulturne i povijesne znamenitosti grada i upoznali se s pomorskom i vojnom poviješću Pule kao pomorskog središta te zapalili svijeću kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa.

Galerija fotografija