Istarska županija već 30 godina podržava uspješan razvoj udruga nacionalnih manjina

Istarska županija već 30 godina podržava uspješan razvoj udruga nacionalnih manjina

Istarska županija već tradicionalno dodjeljuje značajna sredstva za financiranje kulturno-umjetničkih projekata/programa udruga nacionalnih manjina i drugih neprofitnih organizacija Istarske županije, za što su danas potpisani ugovori s korisnicima, nakon provedenog Javnog poziva. Za 2024. godinu je tako predviđeno ukupno 63.900,00 eura za 32 programa, što predstavlja rast od gotovo 8 % u odnosu na prethodnu godinu, te kontinuitet u povećanju sredstava kojeg je Županija započela 2022. godine.

Istarski župan uvodno je pozdravio predstavnike udruga nacionalnih manjina Istarske županije i zahvalio im na predanom radu na očuvanju kulturne baštine.

„Kada pogledamo Ustav Republike Hrvatske, a posebno Statut Istarske županije, onda mislim da je jasno kako nam je doista stalo i koliko držimo do vrijednosti naših manjinskih nacionalnih zajednica.  I to pokazujemo konkretno i kontinuiranom financijskom podrškom koju pružamo vašim programima. Uistinu cijenimo vaš rad i trud koji ulažete u baštinjenje kulturnih vrijednosti vaših zajednica. One su u našem mikro okruženju, u našoj Istri, svijetli primjer multikulturalnosti. Bez vas ne bi bilo ni uspješne Istre, niti bi se mogli ponositi našom raznolikošću “, kazao je župan Boris Miletić, te je ujedno najavio 9. Festival multikulturalnosti, koji će se održati 14. svibnja, u Novigradu.

Zamjenica župana Jessica Acquavita istaknula je kako, osim financijske podrške radu udruga i manifestacija, Istarska županija njeguje i prijateljstvo i druženja s predstavnicima nacionalnih manjina, posebice prilikom dolaska na različite manifestacije koje organiziraju diljem Istre.

Pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu autohtonu zajednicu, nacionalne manjine i mlade Istarske županije Tea Batel zahvalila se udrugama nacionalnih manjina Istarske županije na izvrsnoj suradnji i razumijevanju.

„Pred nama je 9. Festival multikulturalnosti i tu vam također želim zahvaliti na vašem angažmanu i trudu koji ulažete da naš Festival ostane uspješan.“ – kazala je pročelnica Batel i izrazila želju da se uspješna dugogodišnja suradnja nastavi i ubuduće.

Potpisani su ugovori s 13 manjinskih udruga: KUD „BOSNA“ Istarske županije; Mađarsko kulturno društvo „Moricz Zsigmond“; Bošnjačka nacionalna zajednica Pule i Istarske županije; Srpsko kulturno društvo Istre „Nikola Tesla“; Slovensko kulturno društvo „Istra“; Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre; Udruga „Spod Učke; Makedonsko kulturno društvo Istarske županije „Sv. Kiril i Metodij“; Društvo perojskih Crnogoraca „Peroj 1657; Zajednica Srba u Istri; Srpski kulturni centar u Istri; Udruga Albanaca Istarske županije i Makedonski kulturni forum.

Galerija fotografija