Istarska županija dodijelila preko 1,3 milijuna eura za programe ustanova i udruga iz područja socijalne skrbi

Istarska županija dodijelila preko 1,3 milijuna eura za programe ustanova i udruga iz područja socijalne skrbi

Istarska županija značajna proračunska sredstva izdvaja i za projekte i programe ustanova i udruga iz područja socijalne skrbi, a u ovoj je godini za navedenu namjenu osigurano čak 1.372.230,00 EUR. Riječ je o ukupno o 17 ustanova i udruga, koje djeluju na području županije, a s kojima je istarski župan Boris Miletić, u Pazinu, potpisao 26 ugovora.

    „I ovime potvrđujemo ono što kontinuirano govorim, a to je da su nam zdravstvo i socijalna skrb, uz obrazovanje, prioriteti u ovome mandatu. Držim da mi koji radimo u javnom sektoru trebamo najviše skrbiti o našim najmlađima i o sugrađanima treće životne dobi. Ugovore koje potpisujemo pokrivaju široki dijapazon usluga, odnosno programa koji čine razliku, te obuhvaćaju korisnike s područja cijele Istre. Programi se odnose na najranjivije skupine u našem društvu, a naša je dužnost, kao zajednica, skrbiti o njima te im pružati podršku jer je određena sredina razvijena onoliko koliko skrbi o najpotrebitijima“, kazao je župan Miletić, koji je prisutnima na potpisivanju zahvalio na trudu, radu, empatiji i požrtvovnosti koju svakodnevno ulažu u svoj posao. 

„Znamo da je i u ovome segmentu prisutan veliki problem nedostatka stručnih kadrova i potrebne radne snage, što su izazovi s kojima ćemo se morati nastaviti baviti i u narednom razdoblju. Početkom godine donijeli smo Program inovativnih mjera namijenjenih prije svega za zadržavanje, ali i privlačenje ljudskih resursa u javnim zdravstvenim i socijalnim ustanovama Istarske županije, i vjerujemo da će uroditi plodom“, zaključio je Miletić.

    „Ove mjere su nam izuzetno važne bilo da govorimo o dodatnim mjerama zdravstvene zaštite u našim domovima za starije, programu pomoći u kući, Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda koji je sve opterećeniji ili osobama koji su završile kao beskućnici. Sve su to jako, jako važne teme, a da bismo išta proveli treba nam novac, kojeg i ove godine kroz županijski proračun osiguravamo. S druge strane, kako pronaći i osigurati kadar je danas posebno izazovno i u tome moramo sudjelovati zajedničkim snagama“, poručila je županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Gordana Antić. 

Ustanove i udruge iz područja socijalne skrbi koje sufinancira Istarska županija su:

  1.  Dom za starije osobe Buzet 
  2. Dom za starije osobe Umag 
  3. Dom za starije osobe Poreč 
  4. Dom za odrasle osobe Nedešćina 
  5. Dom za odrasle osobe Vila Maria 
  6. Dom za odrasle osobe Motovun    
  7. Društvo Crvenog križa Istarske županije
  8. Gradsko društvo Crvenog križa Pula
  9. Gradsko društvo Crvenog križa Buje 
  10. Dnevni centar  za rehabilitaciju Veruda - Pula
  11. Sigurna kuća Istra    
  12. Udruga za razvoj i širenje usluga u zajednici, borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti AjA 
  13. Udruga Institut Pula 
  14. Dom za starije osobe Novigrad 
  15. Dom za starije osobe Raša
  16. Dom za starije osobe Alfredo Štiglić Pula
  17. Dom za starije osobe "Domenico Pergolis" Rovinj-Rovigno
     

Galerija fotografija