Istarska županija izdvaja više od milijun eura za Županijske lučke uprave

Istarska županija izdvaja više od milijun eura za Županijske lučke uprave

Istarska županija i ove godine dodjeljuje značajna proračunska sredstva za ulaganja u infrastrukturu lučkih područja pet lučkih uprava čiji je i osnivač, a za što je danas župan Boris Miletić potpisao ugovore s ravnateljem ŽLU Pula Daliborom Brnosom, ravnateljem ŽLU Rovinj Rudolfom Marićem, ravnateljem ŽLU Poreč Brankom Curićem, ravnateljem ŽLU Umag-Novigrad Dorianom Labinjanom i ravnateljicom ŽLU Rabac Antonelom Mohorović Kožuh.

Župan Miletić je zahvalio svim ravnateljima i ravnateljici na uspješnoj suradnji te je poručio kako Istarska županija i ove godine nastavlja trend povećanja sredstava za županijske lučke uprave.

„Podsjetit ću, lani smo u odnosu na 2022. godinu sredstva povećali za 23 %, a ove godine za dodatnih 11 %. Smatram kako to dovoljno dokazuje koliko nam je, ne samo riječima već konkretno i financijama, važan razvoj i ulaganje u lučki sustav Istarske županije.“ – kazao je župan Miletić pohvalivši pritom i uspješnu suradnju s resornim ministarstvom pri izgradnji ribarske luke Santa Marina u općini Tar-Vabriga, a koja spada pod ŽLU Poreč.

Ravnatelji i ravnateljica županijskih lučkih uprava zahvalili su županu na stalnoj podršci te su se složili kako je suradnja s Istarskom županijom i nadležnim Upravnim odjelom za održivi razvoj i više nego dobra. Od mnogobrojnih projekata čija će se realizacija omogućiti ovim financiranjem ističu se nastavak rekonstrukcije mandrača unutar luke otvorene za javni promet u Novigradu, sanacija lukobrana u Novigradu, sanacija graničnog prijelaza u luci Umag, sanacija lukobrana i daljnje uređenje rive u Puli, izgradnja luke Verudella i rekonstrukcija obale „Molo Carbone“, ulaganje u podmirivanje kreditnih obveza nakon izgradnje komunalne lučice San Pelagio u Rovinju, sidrišta Rabac te ulaganje u luku otvorenu za javni promet Funtana.

Dodijeljena sredstva ukupne vrijednosti 1.045.000,00 EUR namijenjena su za ulaganja u infrastrukturu lučkih područja luka otvorenih za javni promet, kako slijedi:

  • ŽLU Pula - 285.000,00 EUR
  • ŽLU Rovinj - 195.000,00 EUR
  • ŽLU Poreč - 195.000,00 EUR
  • ŽLU Umag-Novigrad - 195.000,00 EUR
  • ŽLU Rabac - 175.000,00 EUR

Na potpisivanju su sudjelovali i nadležni pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Mirko Radolović i voditeljica Odsjeka za pomorstvo, promet i infrastrukturu Ana Mikuljan Franković.

Galerija fotografija