Položeni vijenci povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe

Položeni vijenci povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe

Tradicionalnim polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima i žrtvama fašizma Istre u Titovom parku u Puli danas je obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe.

Vijenac je u ime Istarske županije položio istarski župan Boris Miletić, a vijence su položili i gradonačelnik Pule Filip Zoričić, njegov zamjenik Bruno Cergnul, predsjednica Gradskog vijeća Marija Marković-Nikolovski te predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule.

Dan Europe obilježava se svake godine 9. svibnja, nakon što je istog dana 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik koji je poznat kao “Schumanova deklaracija” i smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija. Također, 9. svibnja 1945. godine Njemačka je potpisala bezuvjetnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu u kojem je živote izgubilo više od 50 milijuna ljudi. Premda su se ratne strahote nastavile sve do kapitulacije carskog Japana, u svim zemljama Europe 9. svibnja obilježava se kao Dan pobjede nad fašizmom. Nakon sloma Njemačke i njezinih saveznika za većinu europskih zemalja uslijedilo je razdoblje mira, a Europa je dobila svoje današnje obrise. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao Dan Europe.

Galerija fotografija