Talijanski veleposlanik u nastupnom posjetu Istarskoj županiji

Talijanski veleposlanik u nastupnom posjetu Istarskoj županiji

Istarski župan Boris Miletić i zamjenica župana Jessica Acquavita upriličili su danas, u sjedištu Istarske županije, u Puli, prijem za novog veleposlanika Italije Nj.E. Paola Trichila koji je u svom nastupnom posjetu Istarskoj županiji. Na prijemu su sudjelovali i županijska pročelnica za talijansku nacionalnu autohtonu zajednicu, nacionalne manjine i mlade Tea Batel i počasni konzul Talijanske Republike u Puli Tiziano Sošić.

Župan Miletić je uvodno izrazio dobrodošlicu talijanskom veleposlaniku te je istaknuo kako je Istra oduvijek bila multikulturalna i otvorena regija u koju su svi ljudi dobrodošli što se vidi i u demografskim kretanjima koja su za razliku od većine Hrvatske, u našoj županiji u plusu.

„Istarska županija je jučer potpisala novi Sporazum o suradnji s dvojezičnim gradovima i općinama s kojim se nastavlja promicanje dvojezičnosti i očuvanje talijanskog jezika, kako u našim vrtićima, tako i u školama, a  provode se i besplatni tečajevi talijanskog jezika za djelatnike javnih službi koji su u direktnom doticaju s građanima.“ – rekao je istarski župan Miletić i naglasio želju da talijanski jezik koji je danas u određenim školama izborni predmet, kroz zajedničku suradnju Županije i nadležnog Ministarstva, a uz podršku Veleposlanstva Italije u Hrvatskoj, postane obavezan.

Veleposlanik Italije u Hrvatskoj Nj.E. Paolo Trichilo zahvalio je na srdačnom prijemu te je istaknuo kako je Istra u Europi prepoznata po svojoj multikulturalnosti, ali i prema svom poštovanju prema tradiciji te pogledu prema budućnosti.

Zamjenica župana Jessica Acquavita se osvrnula na multietnički i demokratski karakter Istarske županije, koja je jedina dvojezična županija u Hrvatskoj, a koji je danas posebno važan u kontekstu članstva u EU i daljnjeg poticanja multikulturalnosti i manjinskih prava u Europi. Naglasila je i uspješnu suradnju između Istarske županije i talijanskih regija, ali i važnost podrške Republike Italije prema talijanskoj autohtonoj nacionalnoj zajednici u Istri.

Županijska pročelnica Tea Batel veleposlaniku je ukratko predstavila brojne programe i aktivnosti Istarske županije koji su usmjereni prema očuvanju talijanskog jezika u Istri.

Talijanski veleposlanik je pohvalio Istarsku županiju na predanosti očuvanju manjinskih prava i statusa talijanskog jezika u Istri, istaknuvši kako očekuje nastavak vrlo dobre međusobne suradnje.

Galerija fotografija