Završena jubilarna 30. Vinistra, atmosfera iznad svih očekivanja

Završena jubilarna 30. Vinistra, atmosfera iznad svih očekivanja

Završena je jubilarna 30. Vinistra. Tijekom vikenda, od 10. do 12. svibnja, ovu atraktivnu izložbu u Poreču posjetilo je više od 10 tisuća ljubitelja vina i vinskih profesionalaca. U dvorani Žatika čuli su se svi jezici svijeta, brojni turisti koji borave u na Poluotoku nisu propustili Vinistru uživajući prvenstveno u vrhunskim malvazijama i teranima na kojima se temelji jedinstvena istarska vinska priča. Goste je u osvježenom i modernijem ruhu dočekalo 125 izlagača, od čega 85 uglednih vinara, većinom onih istarskih.

„U proteklih 30 godina naša udruga Vinistra u suradnji s partnerima napravila je uistinu mnogo za istarsko vinogradarstvo i vinarstvo i od malene poznate vinske regije stvorili smo u svijetu prepoznatljiv brend. Ni kao udruga ni kao manifestacija, nije bilo lako opstati tijekom dugih 30 godina. Suočavali smo se s brojnim izazovima, neke okolnosti nam nisu išle na ruku, mnogo se toga od naših početaka promijenilo na regionalnoj i globalnoj vinskoj sceni, no zahvaljujući zajedništvu i jasno zacrtanim ciljevima uspjeli smo ih riješiti. Danas smo respektabilna destinacija na vinskoj karti svijeta. Vinistra je više od manifestacije. Vinistra je potvrda da zajedno možemo i planine pomaknuti, kazao je na svečanosti otvorenja Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre.

„Hrvatska, mala, ali snažna zemlja, ukupno na svom području ima više od 250 sorti, od toga više od 150 autohtonih i s time se moramo ponositi. Vlada i Ministarstvo poljoprivrede će i dalje kroz zajednički rad dati punu potporu istarskim težacima, vinogradarima i vinarima i ovoj manifestaciji“, poručio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tugomir Majdak.

„Ako je Hrvatsku od osamostaljenja najviše promovirao sport, reći ću da su naši vinogradari i uljari najbolji ambasadori naše regije. » Vinistra je više od manifestacije. Vinistra je više od manifestacije, ona je naš istarski lifestyle, ono što živimo, ono što volimo, ono što njegujemo i ono na što možemo i moramo biti ponosni, stoga nije slučajno da je prestižno svjetsko ocjenjivanje vina Concours Mondial de Bruxelles lani došlo baš u Žatiku“, rekao je istarski župan Boris Miletić te proglasio 30. Vinistru i službeno otvorenom.   

Rođendansku obljetnicu nije propustio ni predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji je drugog dana manifestacije obišao sve istarske vinare i izlagače, u pratnji ministrice poljoprivrede Marije Vučković, ministrice turizma i sporta NIkoline Brnjac, istarskog župana Borisa Miletića i gradonačelnika Poreča Lorisa Peršurića. 

Izlagački prostori nikad nisu bili atraktivniji. Moderni, ujednačeni, otvoreni, stilski su pratili novi vizualni identitet. Grozd koji podsjeća na istarski poluotok, kreiraju različite veličine bobica, simboli velikih i malih vinarija zahvaljujući kojima je danas Istra na vinskoj karti svijeta. Novim konceptom i vrhunskom organizacijom još se jednom potvrdilo kako istarski vinari okupljeni u visoko profesionalnoj udruzi Vinistra pokreću nove trendove na hrvatskoj vinskoj sceni i šalju poruku zajedništva o kojem je bilo mnogo riječi prošlog vikenda.
 

Galerija fotografija