Festival zavičajnosti u Puli okupio istarske osnovnoškolce

Festival zavičajnosti u Puli okupio istarske osnovnoškolce

Ovogodišnji 8. po redu Festival zavičajnosti za osnovne škole danas je, u pulskoj OŠ Kaštanjer, okupio brojne učenice i učenike iz cijele Istre koji su predstavili vrijedne radove i projekte realizirane u sklopu zavičajne nastave. 

U uvodnom dijelu prisutnima se obratio istarski župan Boris Miletić, koji je zahvalio svim sudionicima Festivala, kako djeci tako i njihovim mentorima na entuzijazmu s kojim pristupaju projektu zavičajne nastave.  

„Neke se stvari ne mogu napraviti na silu. Županija je pokrenula ovaj projekt i kad vidimo da je on dobrovoljno prihvaćen od vrtićke djece, osnovnoškolaca i srednjoškolaca te njihovih mentora, znamo da činimo pravu stvar. Danas u globaliziranom svijetu ne bih volio da izgubimo dio svog identiteta, a to je naš zavičaj. Iduće godine ću napuniti 50 godina, ali svejedno veselim se svakom danu kada naučim nešto novo o našoj prelijepoj Istri na koju možemo svi skupa biti itekako ponosni, prije svega po našim vrijednostima življenja, našim civilizacijskim dosezima, ali jednako tako i po našoj prošlosti, tradiciji i kulturi. Draga djeco, nastavite učiti o svome zavičaju kako biste sutra stečena znanja mogli prenositi dalje“, poručio je župan. 

U ime županijskog Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost obratio se pročelnik Vladimir Torbica koji je pozvao sve škole da u utorak, 28. svibnja prate mrežnu stranicu Istarske županije jer se očekuje još jedan korak u implementaciji zavičajne nastave. Naime, Istarska županija objavit će Javni poziv za nabavu didaktičko-metodičkih materijala za vrtiće i osnovne škole Istarske županije isključivo zavičajne tematike i sadržaja kojim bi se očuvao i njegovao istarski zavičajni identitet.

 Ravnateljica OŠ Kaštanjer Nada Crnković, izrazila je zadovoljstvo što je njihovoj ustanovi pripalo ovogodišnje domaćinstvo.

„Osnovna škola Kaštanjer dobila je ime po kesteniku koji se nekad nalazio u ovom dijelu grada Pule, a kestenik, na talijanskom castegnere, oblikovao je današnji kvart Kaštanjer. Naša škola uključila se u projekt zavičajne nastave od prve godine realizacije ideje. Svake godine se broj škola uključenih u projekt povećavao te danas svjedočimo prezentaciji radova 46 istarskih osnovnih škola. Učenici i njihovi mentori, potvrdili su važnost učenja, proučavanja i istraživanja i očuvanja zavičajnih vrednota, pogotovo kroz njegovanje običaja i kulture svoga istarskoga kraja“, rekla je ravnateljica 

Istarska županija provodi projekt Institucionalizacije zavičajnosti/zavičajne nastave od 2014. godine kada je započeo u predškolskim ustanovama. Nastavljan je sljedeće godine u osnovnim školama, a u školskoj godini 2016./2017. uveden je i u srednje škole. Riječ je o jednom od županijskih projekata koji je najbrže prihvaćen i prigrljen od djece i mladih te njihovih učitelja i nastavnika, kao i javnosti. 

Projektom zavičajne nastave želi se razviti osjećaj pripadnosti djece i mladih zajednici kroz promatranje, učenje i otkrivanje Istre u svim njezinim posebnostima. Upravo iz tog razloga, posebna pozornost je posvećena lokalnim govorima tj. dijalektima te lokalnoj i zavičajnoj povijesti, običajima i tradiciji, kojima zbog globalizacije prijeti odumiranje.  

Galerija fotografija