Župan Miletić upriličio prijem za nagrađene arhitekte iz studija AD - arhitektura i dizajn

Župan Miletić upriličio prijem za nagrađene arhitekte iz studija AD - arhitektura i dizajn

Za projekt rekvalifikacije i uređenja prostora unutar i izvan bunkera u Park-šumi Šijana, arhitekti Luka Matticchio i Mara Matijašić Paladin iz studija AD - arhitektura i dizajn iz Pule primili su sredinom mjeseca, u Ljubljani, međunarodnu BigSee nagradu za Arhitekturu. Tim ih je povodom jučer primio istarski župan Boris Miletić, zajedno s pročelnikom Ureda župana Ivanom Glušcem i ravnateljicom županijske Javne ustanove Natura Histrica Silvijom Buttignoni. 

Župan Miletić je na samome početku uputio čestitku nagrađenim arhitektima, podsjetivši da je gotovo u isto vrijeme prije dvije godine, upriličen prijem povodom njihovog osvajanja BigSee nagrada za Arhitekturu za projekt dogradnje zgrade Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. 

„Kao župana vesele me sva postignuća koja ostvaruju naši građani! Običavam reći da je Istra, mala boutique regija, od dvjestotinjak tisuća ljudi, s toliko uspješnih ljudi i to u svim područjima, od kulture, sporta, u vašem slučaju arhitekture, pa sve do svijeta poduzetništva. Držim da takva dostignuća treba isticati kako bi poslužila kao primjer, a možda i nadahnućem drugima“, poručio je župan.   

Projektant arhitekt Luka Matticchio i arhitektica Mara Matijašić Paladin kazali su da im je nagrada važna posebice jer se radi o javnoj investiciji, a dodatnu nagradu su dobili i za jednu obiteljsku kuću. Kako su pojasnili, postoji više kategorija nagrada unutar arhitekture, dok sama Platforma BigSee spaja 21 zemlju i 340 milijuna ljudi, ujedinjuje institucije, kompanije i individualne autorice i autore regija iz područja dizajna, arhitekture, nauke, obrazovanja i sporta.

Park-šumom Šijana upravlja županijska JU Natura Histrica, a prema riječima ravnateljice Buttignoni projektom uređenja bunkera dodatno je oplemenjena i obogaćena mjestom za kulturna događanja, te održavanja raznih edukacija i terenske nastave.

Čestitkama se pridružio i pročelnik Glušac, koji je podsjetio da je Luka Matticchio iz studija AD arhitektura i dizajn d.o.o. glavni projektant na kapitalnoj investiciji proširenja i dogradnje Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula.

Projekt bunkera započeo je 2014. godine, radovi su krenuli polovicom 2021. godine, a otvorenje preuređenog prostora za javnost upriličeno je u lipnju 2022. godine.  Ova povijesna građevina, zajedno s okolnim prostorom, podvrgnuta je brižljivoj rekonstrukciji i prenamjeni kako bi se optimizirali prostorni uvjeti za obrazovne aktivnosti i razna događanja, uključujući dječje predstave, kulturne izložbe i manje koncerte. Postavljanjem novih amfiteatarskih stepenica za sjedenje na padini ispred bunkera, dodatno se povećala funkcionalnost i pristupačnost prostora, pretvarajući ga u živo kulturno i umjetničko središte. Sredstva su osigurana iz EU fondova, državnog proračuna, proračuna Grada Pule te od strane JU Natura Histrica. 
 

Galerija fotografija