Kreće izgradnja školske zgrade Talijanske osnovne škole Novigrad-Scuola elementare italiana Cittanova

Kreće izgradnja školske zgrade Talijanske osnovne škole Novigrad-Scuola elementare italiana Cittanova

Uskoro započinje još jedan kapitalan projekt na području obrazovanja, a riječ je o izgradnji školske zgrade Talijanske osnovne škole Novigrad-Scuola elementare italiana Cittanova, ukupne vrijednosti u iznosu od 4.018.060,94 eura. Projekt je to kojeg zajednički financiraju Istarska županija, Grad Novigrad-Cittanova i Talijanska unija, a ugovor o izvođenju radova danas su, u Poduzetničkom centru Coworking Pula, potpisali istarski župan Boris Miletić i predsjednik Uprave tvrtke Vladimir Gortan d.d. Pazin Darvin Žufić. Svečanosti su prisustvovali i zamjenica župana Jessica Acquavita, gradonačelnik Grada Novigrada-Cittanova Anteo Milos, predsjednik Talijanske unije-Unione Italiana Maurizio Tremul i ravnateljica TOŠ Novigrad-SEI Cittanova Eva Fernetich.

Župan Miletić je izrazio veliko zadovoljstvo još jednom u nizu investicija u istarsko obrazovanje, ponovivši da je navedeno područje, uz zdravstvo i socijalnu skrb, prvi vrhu prioriteta. U ovome mandatu, naglasio je župan, kapitalna ulaganja Županije u obrazovanje povećana su za čak 61 %, u odnosu na prethodno razdoblje.

„Ovo je doista jedan veliki i svečani dan za Istarsku županiju i svi smo sretni. Znamo da je prošlo određeno razdoblje od kada je inicijativa započela, ali današnjim potpisivanjem ugovora kreće realizacija same izgradnje, a završetak radova je planiran za 15 mjeseci. Imati adekvatne prostorne uvjete za rad i učenje, jedan su od temelja obrazovanja i ono čemu mi u Istarskoj županiji težimo. Izgradnjom školske zgrade naša će djeca, ali i učitelji imati znatno bolje prostorne uvjete i novu opremu“, istaknuo je župan Miletić, zahvalivši se Gradu Novigradu-Cittanova i Talijanskoj uniji na suradnji i zajedništvu.

Zamjenica župana Acquavita kazala je da je projekt od velike važnosti za talijansku zajednicu s tog područja, ali i cijele Istarske županije.

„Kako smo čuli, ovoj izvršnoj vlasti prioritet je svakako obrazovanje, ali spomenut ću i da je prepoznala značaj talijanske zajednice što dokazuje s brojnim projektima i programima“, kazala je zamjenica podsjetivši i na projekt dogradnje i rekonstrukcije Talijanske srednje škole - Scuola media superiore italiana "Leonardo da Vinci" Buje - Buie, kojeg su financirali Istarska županija, Talijanska unija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

 „Za nas je ovo izrazito važan dan jer konačno kreće ono što već 10 godina planiramo kroz projektnu dokumentaciju i projektiranje, te na kraju kroz tri kruga natječaja. Sve je to iza nas i zaboravit ćemo na ono što je bilo jer je danas slavljenički dan. Ova škola nije samo infrastruktura, već je i poticaj za obrazovanje, za stvaranje ambijenta gdje će naša djeca imati uvjete za razvijanje svojih talenata i želja, kao i stvaranje neke bolje budućnosti u gradu. No, ono što je posebno bitno je da je ova škola kamen temeljac za očuvanje talijanske nacionalne kulture na ovom prostoru“, rekao je gradonačelnik Milos, koji je zahvalio županu Miletiću, njegovim prethodnicima, Zajednici Talijana u Novigradu i saborskom zastupniku Furiju Radinu.

„Novigrad će imati svoju školu na talijanskom jeziku nakon mnogo godina, a naši će sunarodnjaci rasti i moći će razvijati svoj identitet, jezik i kulturu. Od osnutka Talijanske unije 1991. godine značajno smo ulagali u naše dječje vrtiće osnovne i srednje škole, a diljem Istre, Kvarnera pa čak i u Dalmaciji, gradili smo ili restaurirali objekte, te nabavljali opremu. Važno je imati modernu zgradu, ali i kvalitetnu školu koja će znati učiti djecu o jeziku, kulturi i povijesti, ali i vrijednostima talijanskog društva i kulture“, rekao je predsjednik Talijanske unije Tremul.

„Konačno je stigao ovaj važan dan za sve nas i za našu zajednicu! Posebno sam ponosna što mogu svjedočiti ovom važnom događaju. Za ostvarenje ovog velikog cilja posebno zahvaljujem Gradu Novigradu, Istarskoj županiji, Talijanskoj Uniji, gospodinu Radinu i građevinskoj tvrtki Vladimir Gortan iz Pazina koja je prihvatila ovaj izazov“, poručila je ravnateljica Fernetich.

Na kraju se prisutnima obratio i Darvin Žufić, ispred zajednice ponuditelja, odnosno tvrtki Vladimir Gortan d.d. Pazin i Domus Plus d.o.o.

„Vladimir Gortan d.d. Pazin je glavni izvođač radova, a ujedno smo i najstarija građevinska tvrtka u Hrvatskoj. Objekt će imati 8 razrednih odjela, dvije etaže s dizalom prilagođenim za osobe s invaliditetom, a ukupno bruto površina iznosit će 1850 kvadrata. Škola će imati i multifunkcionalno igralište za nogomet, košarku i odbojku, te stazu za trčanje“, poručio je Žufić dodavši da zna da projekt jako puno znači lokalnom stanovništvu.

Nakon prigodnih obraćanja uslijedila je prezentacija idejnog rješenja nove Talijanske osnovne škole Novigrad-Scuola elementare italiana Cittanova koju je održao Marko Franković iz tvrtke MF ARHITEKTI d.o.o.

Galerija fotografija