Praćenje kakvoće zraka u Istarskoj ?upaniji

Praćenje kakvoće zraka u Istarskoj ?upaniji

Poglavarstvo Istarske županije, na 82. sjednici, održanoj 1. lipnja 2004. godine, prihvatilo je Izvještaj o praćenju onečišćenja zraka na području Istarske županije za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2004. godine, koje se odnosi na rezultate praćenja osnovnih pokazatelja onečišćenja zraka na klasičnim mjernim postajama i Izvještaj o praćenju kakvoće zraka na automatskim postajama za isto razdoblje.

Mjerenja se provode u  Puli, Umagu, Mostu Raša i Koromačnu. Na 7 mjernih postaja praćene su koncentracije SO2 i dima kao osnovnog pokazatelja onečišćenja, na 10 mjernih postaja mjerena je količina ukupne taložne tvari, a na 5 mjernih postaja koncentracija dušikdioksida.

Na svim mjernim postajama koncentracije SO2 i dima bile su niže od preporučenih vrijednosti kakvoće zraka,  što znači da je zrak na svim postajama I. kategorije.

Na osnovu rezultata mjerenja količine ukupne taložne tvari, zrak se na postajama u Puli, Umagu i Koromačnu može svrstati u I. kategoriju, dok je zrak oko mjerne postaje Most Raša  II. kategorije u odnosu na taj polutant.

Na mjernoj postaji na Mostu Raša srednja godišnja količina ukupne taložne tvari iznosila je 210 mg/m2dan. Ta vrijednost prelazi preporučenu vrijednost kakvoće zraka ( 200 mg/m2dan), ali je niža od granične vrijednosti koja iznosi 350 mg/m2dan.

U usporedbi s prošlom godinom vidljiv je daljnji pad taložne tvari, što je rezultat Programa sanacije kojega provodi Tvornica vapna Most Raša.

Ako se terminski povežu provedene sanacije s izvješćima o praćenju kakvoće zraka tada je više nego očito da je tvornica uložila značajne napore kako bi se na predmetnom lokalitetu postepeno postigla l. kategorija zraka. Zbog toga se predlaže da tvornica nastavi s provedbom sanacijskog programa.

Oko TE Plomin locirane su automatske imisione postaje za praćenje kakvoće zraka koje su telemetrijski vezane na server Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije

Obradom rezultata mjerenja SO2, NO2 i lebdećih čestica na svim je mjernim postajama zabilježena I. kategorija kakvoće zraka.

Na osnovu rezultata mjerenja ozona, zrak se na mjernoj postaji Sv. Katarina svrstava u II. kategoriju, jer je zabilježena srednja godišnja koncentracija ozona   94,8 μg/m3.

Uvažavajući položaj stanice (nadmorska visina, udaljenost stanice od mora), utjecaj sunčevog zračenja, temperaturu, niske koncentracije dušikovih oksida, godišnji i dnevni hod, dobiveni rezultati se poklapaju s literaturnim podacima. To znači da su, bez obzira što se zrak svrstava u II. kategoriju,  koncentracije ozona na navedenom području u prirodnim okvirima. 

Zbog navedenog, župan Ivan Jakovčić je istaknuo da će se založiti da se mreža mjernih stanica modernizira i time poveća broj automatskih postaja za praćenje kakvoće zraka i na lokalitetima koji nisu pod izravnim  utjecajem emisija iz industrijskih objekata.

Temeljem Uredbe o utvrđivanju lokacija postaja u državnoj mreži za trajno praćenje kakvoće zraka (NN br. 4/02), na području je Istarske županije  planirana lokacija za postavljanje automatske postaje za trajno praćenje kakvoće zraka u Republici Hrvatskoj. Postaja u Općini Karojba je definirana za mjerenje pozadinskog onečišćenja, regionalnog i prekograničnog daljinskog prijenosa kao i za mjerenja u okviru međunarodnih obaveza.

Postaju postavlja Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u suradnji s Općinom Karojba, jer je praćenje i utvrđivanje kakvoće zraka jedna od glavnih mjera ostvarivanja ciljeva sprječavanja i smanjivanja onečišćenja zraka. Budući da su u Istarskoj županiji stvoreni uvjeti da se u Zavodu za javno zdravstvo skupljaju podaci sa svih automatskih i klasičnih postaja za praćenje kakvoće zraka, mjerna postaja u Općini Karojba bit će i u županijskoj mreži.

U Proračunu je Istarske županije  za praćenje kakvoće zraka u 2004. godini osigurano 255 000,00 kn što je dovoljno za: praćenje kakvoće zraka na četiri klasične postaje ( SO2 - 4, dim -2, taložna tvar - 4 i dušikovi oksidi - 2 ), održavanje stanica, obradu podataka i godišnji izvještaj, redovno održavanje na automaskoj postaji na Fiželi - Grad Pula, troškove električne energije, telefona i alarma, troškove prijenosa podataka i obradu podataka s pet automatskih postaja TE Plomin.

Obzirom na prosvjede javnosti glede korištenja otpadnih tvari kao alternativnog goriva u procesu proizvodnje cementa, županija se zalaže da se i klasična mjerna postaja na lokaciji Koromačno zamjeni modernom automatskom ili automatskim mjernim postajama kako bi se putem imisija  transparentno pratile emisije tvornice.

Nositelj izrade elaborata, kojim će se definirati mikrolokacija i pokazatelji koji će se pratiti, bit će Općina Raša uz maksimalnu pomoć stručnih službi županije, a financiranje istog provest će tvornica cementa sukladno pismu namjere.

Na taj bi način  i tvornica, sukladno implementiranom sustavu ISO 14 001, uz otvorenost prema javnosti,  stvorila dobru suradnju s Općinom Raša na čijem području obavlja svoju djelatnost.