Župan Jakovčić i Oriano Otočan u Baden Wirtenbergu -17.03.06.

Župan Jakovčić i Oriano Otočan u Baden Wirtenbergu -17.03.06.

Župan Istarske županije Ivan Jakovčić i član Poglavarstva zadužen za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan boravili su 17. ožujka 2006. godine u Stuttgartu, glavnom gradu njemačke regije Baden Wirtenberg, gdje su se susreli s političkim predstavnicima na regionalnoj i nacionalnoj razini, te s članovima Europskog parlamenta.

U sklopu proslave 30. godišnjice europskih liberala pod nazivom "Energising Europe", Jakovčić je sudjelovao u radu javne konferencije, na kojoj je, zajedno s drugim predstavnicima europskih regionalnih i lokalnih vlasti, predstavio stavove o budućnoj ulozi regija u Europi.

Na konferenciji je, između ostaloga, naglasio da Europu treba razvijati na četiri razine - europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj uz poštivanje principa supsidijarnosti. Upravo su regionalne i lokalne vlasti one koje osiguravaju djelotvornu komunikaciju i ostvarivanje interesa građana kao i jačanje konkurentnosti gospodarstva u skladu s Lisabonskom strategijom. Veća decentralizacija i jake regije mogu osigurati gospodarski i socijalni razvoj te razvitak demokracije.