Pula: Ministar Primorac o Sveučilištu u Puli

Pula: Ministar Primorac o Sveučilištu u Puli

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. Dragan Primorac i akademik Daniel Rukavina, rektor Sveučilišta u Rijeci, sudjelovali su danas u radu 7. sjednice Savjeta za promicanje i razvitak znanosti i visokog školstva u Istarskoj županiji. S obzirom na temu, osnivanje Sveučilišta u Puli, to je najznačajnija sjednica Savjeta od njegova osnivanja, naglasio je u uvodnom izlaganju istarski župan Ivan Jakovčić. I više od toga, to je ostvarivanje velikog sna istarskih intelektualaca, koji se još od vremena Mije Mirkovića i njegove ideje o istarskom sveučilištu nisu odrekli te povijesne zadaće. Suglasan s tom ocijenom, rektor riječkog sveučilišta, akademik Daniel Rukavina, naglasio je kako visokoškolska jezgra u Puli potoji već desetljećima. U Rijeci podržavaju ideju o osnivanju sveučilišta u Puli. Dr. Robert Matijašić, u funkciji koordinatora za osnivanje sveučilišta, iskanuo je kako Pula s nekoliko fakulteta i visokoškolskih ustanova, te znanstvenih jedinica ima sve preduvjete da dobije sveučilište. Dr. Vinko Jurcan, dekan Politehničkog studija, podsjetio je kako su četiri pulska dekana, polazeći od ideje Mije Mirkovića, razradili koncept budućeg sveučilišta i na Istarsku županiju prenijeli daljnje aktivnosti oko njegovog osnivanja. Ideju o osnivanju podržali su Vlada i Sabor Republike Hrvatske.

Ministar Primorac u završnom je obraćanju naglasio kako je Hrvatska odabrala put znanja, a pulsko se sveučilište dobro uklapa u taj proces. Ova jesen donijet će Puli nešto što će ostati zapamćeno i čime će se ponositi budući naraštaji, rekao je ministar, s nadom da će sveučilište biti inicijator povratka mladih stručnjaka iz inozemstva.

Poslije sjednice članovi Savjeta s ministrom i njegovim suradnicima obišli su budući sveučilišni kampus u Puli, koji će biti smještan na lokaciji bivše opće bolnice.

Galerija fotografija