Pula: 30. lipnja 2006. - Jadranska euroregija i koncert Riccarda Mutija

Pula: 30. lipnja 2006. - Jadranska euroregija i koncert Riccarda Mutija

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić bit će glavni gost na Osnivačkoj skupštini Jadranske Euroregije, koja će se održati u petak, 30. lipnja 2006. godine u pulskom Domu Oružanih snaga RH. Kako se očekuje, na skupštinu će doći i predstavnici ostalih država koje povezuje Jadransko more - rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Poglavarstva istarske županije u Puli.

U čast osnivanja Jadranske euroregije, navečer će se u pulskoj Areni održati koncert talijanskog orkestra mladih "Luigi Cherubini" pod ravnanjem maestra Riccarda Mutija. Stotinjak mladih talentiranih glazbenika svojim će nastupom u Areni, uz predstavljanje glazbenog opusa Dvo Å™ aka i Šoštakoviča, dati primjer dobre suradnje s Ravenna festivalom. Takav primjer dobre kulturne suradnje u svom je obraćanju istaknuo generalni konzul Republike Italije u Rijeci Fulvio Rustico i pulski dogradonačelnik Fabrizio Radin.

Glazba je univerzalna, ona govori svim jezicima - tim je riječima župan Ivan Jakovčić najavio nastup Riccarda Mutija, najvećeg živućeg dirigenta na svijetu. Kulturom je najlakše otvoriti put stabilizaciji u ovom dijelu Europe. Samo na Jadranu postoji više od dvadeset spomenika kulturne baštine koji se nalaze na UNESCO-vom popisu, što na svoj način govori o uljepšavanju kulturne karte Europe.