Pula: Posjet izaslanstva Dnjipropetrovske oblasti iz Ukrajine

Pula: Posjet  izaslanstva Dnjipropetrovske oblasti iz Ukrajine

U sklopu boravka u Republici Hrvatskoj, izaslanstvo Dnjipropetrovske oblasti (županije) Ukrajine, na čelu s gubernatoricom ( županicom ), gospođom Nadijom Dejevom, posjetilo je Istarsku županiju.Tim su povodom, gđu Dejevu, te predsjednika Gospodarske komore Dnjipropetrovske oblasti gosp. Vitalya Zhmurenka i savjetnika za privredu i trgovinu Veleposlanstva Ukrajine gosp. Romana Buhu primili u sjedištu Poglavarstva istarske županije, podžupan Marin Brkarić i član Poglavarstva zadužen za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan.

Razgovaralo se o mogućnostima gospodarske, znanstveno-tehničke, kulturne te obrazovne suradnje između Dnjipropetrovske oblasti i Istarske županije, koje imaju dosta sličnosti. Prije svega radi se o regijama koje su najrazvijenije u svojim državama. Razlika je što Dnjipropetrovska oblast nema izlaz na more. Ali je zato gospodarski moćna i proglašena gospodarskim središtem Ukrajine. Ima 17 posto udjela u ukupnom gospodarskom potencijalu Ukrajine, a s 20 posto sudjeluje u ukupnom izvozu svoje zemlje.

Budući da je robna razmjena između naših regija u padu, naglasila je gospođa Dejeva, treba unaprijediti međusobnu suradnju, jer za to postoje svi preduvjeti - u cestogradnji, brodogradnji i turizmu. S obzirom na veliki znanstveni potencijal Dnjipropetrovske oblasti, gdje postoji 20 sveučilišta i stotinjak znanstvenih institucija, moguće je razvijati suradnju i na tom području.

Istaknuvši suradnju koju Istarska županija ima s desetak europskih regija, dvije kineske, te istaknutu ulogu u osnivanju Jadranske euroregije, Oriano Otočan ne vidi prepreke za uspostavu slične suradnje i s ukrajinskom oblasti.

Na kraju razgovora upućen je Istarskoj županiji poziv da posjeti Dnjipropetrovsku oblast, te su razmijenjeni darovi.