Pula: Župan primio predsjednika Parlamenta australske federalne države

Pula: Župan primio predsjednika Parlamenta australske federalne države

Predsjednik Parlamenta federalne države Australije New South Wales (NSW), NJ.E. John Aquilina sa suprugom boravi od 3. do 11. kolovoza u Republici Hrvatskoj.

U sklopu boravka u Hrvatskoj ugledni je gost, u čijoj je pratnji bio prof.dr.sc. Goroslav Keller, generalni konzul Republike Hrvatske u Sydney-u sa suprugom, posjetio Istarsku županiju. Tim su povodom gosp. Aquilinu i gosp. Kellera sa suprugama, u sjedištu županijskog Poglavarstva, primili istarski župan Ivan Jakovčić i član Poglavarstva zadužen za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan.

Kao osvjedočeni prijatelj Hrvatske, gospodin je Aquilina izrazio zadovoljstvo posjetom i ukazanim gostoprimstvom. U australskoj je politici prisutan već 30 godina, a prije nego što je postao predsjednik Parlamenta NSW bio je na mnogim istaknutim političkim funkcijama, između ostaloga i ministar obrazovanja. Kao ministar obrazovanja podržavao je osnivanje hrvatskih studija na Sveučilištu Macquairie, koji i danas djeluju.

New South Wales je u gospodarskom, političkom, društvenom i kulturnom pogledu najznačajnija federalna država Australije, u kojoj je i najviše Hrvata, osobito na području glavnog grada Sydney-ja. Oni predstavljaju svojevrstan most preko kojega se odvijaju veze i održava suradnja između New South Wales-a i Hrvatske.

Poslije primanja i razgovora, ugledni su gosti razgledali kulturno-povijesne znamenitosti Pule, te obećali da će dio slikovnog materijala, načinjenog za posjeta Puli i Istri, objaviti u australskim medijima.