Pula: Potpisan Ugovor o koncesiji za distribuciju plina u južnoj Istri

Pula: Potpisan Ugovor o koncesiji za distribuciju plina u južnoj Istri

Župan Istarske županije Ivan Jakovčić i direktor pulske Plinare d.o.o. Dean Kocijančić potpisali su 09. kolovoza 2006. Ugovor o koncesiji za obavljanje djelatnosti distribucije plina na području južne Istre. Ugovorom je obuhvaćen cjelokupni teritorij gradova Pule i Vodnjana, te općina Fažana, Ližnjan i Medulin.

U vrlo zgusnutim aktivnostima na plinofikaciji Istre, počevši od radova na području Općine Barban, čiji je početak, 18. siječnja 2006. godine, simbolično označio predsjednik Vlade RH Ivo Sanader, pa do današnjeg potpisivanja Ugovora o koncesiji, učinjene su sve predradnje kako bi što brže prirodni plin iz podmorja došao do potrošača. Dovršena je dionica plinovoda od Vodnjana do Galižane, pa se očekuje de će, najprije veći potrošači, a potom i domaćinstva u južnoj Istri već u idućoj godini moći koristiti plin.

Poslije južne Istre, slijedi plinofikacija sjeverne Istre, a izrađuje se i tehnička dokumentacija za lokacijsku dozvolu magistralnog plinovoda Pula - Umag. Kako se očekuje, plinofikacija Istre bit će dovršena do 2015. godine. Čitav projekt stajat će između 30 i 35 milijuna eura, a potrošači će plaćati plin od 20 do 25 posto jeftinije.