Pula: Primanje predstavnike 119. brigade HV

Pula: Primanje  predstavnike 119. brigade HV

Povodom proslave 15. obljetnice osnutka 119. brigade HV, istarski župan Ivan jakovčić priredio je danas prigodno primanje za izaslanstvo brigade i organizacijskog odbora proslave.

O ratnom je putu 119. brigade govorio jedan od njezinih ratnih zapovjednika, brigadir Marijan Mužinić. Brigada je formirana 7. rujna 1991, godine. Prvi zapovjednik bio je brigadir Branko Bošnjak. Kroz 119. brigadu angažirano je više od šest i pol tisuća građana južne Istre. Bila je prva veća organizirana vojna postrojba iz Istre, koja je sudjelovala u Domovinskom ratu, na ličkoj bojišnici. Čuva uspomenu na svojih sedam poginulih branitelja, dok je status vojnog invalida ostvarilo osamdesetak pripadnika.

U sklopu proslave, koja će se odvijati od 5. do 8. rujna, pripadnike brigade primit će gradonačelnici Labina i Rovinja. Tom će se prigodom položiti vijenci na grobove poginulih branitelja, a svečana akademija s dodjelom priznanja, visokog odlikovanja koje je brigadi dodijelio predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, održat će se u petak, 8. rujna u pulskom Domu OSRH.