Župan Ivan Jakovčić u francuskom Villefrancheu

Župan Ivan Jakovčić u francuskom Villefrancheu

Istarski je župan Ivan Jakovčić zajedno s hrvatskim izaslanstvom koje je predvodio premijer Ivo Sanader, sudjelovao u francuskom gradu Villefranche de Rouergue u svečanostima otvaranja spomen parka, posvećenom vojnicima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji su se u tom gradu, 17. rujna 1943. godine, pobunili protiv nacista. Park su zajedno na godišnjicu pobune, u nedjelju, 17. rujna 2006. otvorili hrvatski premijer Ivo Sanader i francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste- Blazy.

Taj događaj, poznat u francuskoj povijesti kao Pobuna Hrvata, simbolizira stradanje mladih hrvatskih i bosanskih vojnika, pripadnika 13. pionirskog bataljuna SS divizije njemačke vojske, i ima antifašistički značaj.

Spomen park je uređen prema projektu hrvatskog arhitekta Ivana Prtenjaka, te ga krase odljevi kipova Vanje Radauša, izrađeni 1952. godine u Villefrancheu, koji su tada, po nalogu savezne vlade u Beogradu, umjesto u francuskom gradu ugrađeni u spomenik NOB-a na pulskoj Rivi.

Spomenik je postao veza između Villefranche de Rouerguea i Pule, te je tim povodom pulskog gradonačelnika Borisa Miletića primio njegov francuski kolega.