Pula: Pilot projekt preventivne mamografije

Pula: Pilot projekt preventivne mamografije

Na konferenciji za novinare, održanoj danas u Domu zdravlja Pula, predstavljeni su rezultati Pilot projekta preventivne mamografije kod žena rođenih 1959. godine u Istarskoj županiji. Istarski su domovi zdravlja imenovali Povjerenstvo za preventivnu mamografiju u ožujku 2005. godine, i odmah osmislili projekt besplatnih, preventivnih mamografija, istaknula je ravnateljica Istarskih domova zdravlja Anđelka Počekaj.

Žene su pismeno pozivane u najbliži radiološki kabinet, prema mjestu stanovanja, s brojem telefona radi dogovora oko termina pregleda. Pozivi su slani lokalno iz mamografskih jedinica. Upućeno je oko 1600 prvih poziva, odnosno oko 800 drugih poziva ženama koje se na prvi poziv nisu odazvale na mamografiju. Svakoj ženi uručen je i edukativni letak o ranom otkrivanju raka dojke.

U sklopu samog pilot projekta učinjene su 642 mamografije, dok je kod 343 žene dokumentirano da su mamografiju učinile unutar 2 godine. U najrazvijenijim regijama Europe obuhvat od najmanje 70% žena koje su obavile mamografiju smatra se kvalitetno odrađenim programom. Obuhvat žena rođenih 1959.godine, veći od 70%, postignut je na Buzeštini i Labinštini, dok je na Puljštini postignut obuhvat od 59,30%, na Poreštini 50,00%, Rovinjštini 45,95%, Pazinštini 41,41% i Bujštini 38,91%. Obuhvat od 54,79% žena tog godišta na nivou Istarske županije vjerujemo nije krajnja vrijednost. Na povećanju odaziva žena radi se i dalje u 2006. godini.

Na temelju iskustava pilot projekta mamografije za žene rođene 1959. godine, sredinom 2006.godine bez posebne medijske najave krenulo je pozivanje i odrađivanje mamografije za žene rođene 1960.godine.

Osim županijskog programa programe mamografije za svoje sugrađanke sufinanciraju i neki gradovi i općine (npr. Labin s općinama Raša, Sv.Nedelja, Kršan i Pićan, grad Poreč i općina Vrsar, grad Rovinj). U pripremi je i Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke