Pula: Primanje Nacionalne manjine Crnogoraca

Pula: Primanje Nacionalne manjine Crnogoraca

Podžupan Istarske županije Sergio Bernich i pročelnik Kabineta župana Miodrag Čerina primili su danas u sjedištu Poglavarstva Istarske županije  izaslanstvo crnogorske Nacionalne manjine u kojem su bili:  dr.sc. Rade Pavičević, predsjednik Nacionalne  zajednice Crnogoraca Hrvatske; Boro Šoškić, predsjednik Skupštine zajednice Crnogoraca Hrvatske i Aleksandar Taušan, predsjednik Nacionalnog vijeća  Crnogoraca Istarske županije.

Zaželjevši gostima dobrodošlicu, podžupan Bernich je istaknuo dobru suradnju s pripadnicima crnogorske nacionalne manjine u Istri, jedne s  dužom tradicijom na ovim prostorima.

Dr. Pavičević se pohvalno izrazio o istarskoj  multietničkoj suradnji, te naglasio kako nas zapadna Europa nema što podučavati  kako graditi suživot, jer Istra u tome može  svima biti primjer. Gospodin Taušan  se zahvalio na pomoći  županije prigodom osnivanja  Vijeća crnogorske nacionalne manjine i na potpori u uređenju njihovih prostorija, dok su gospodinu Šoškiću u lijepom sjećanju ostali susreti s istarskim ljudima, za njegova boravka u Istri prije  četrdesetak godina.

Na sastanku je dogovoreno da se iduće godine primjereno obilježi 350. godišnjica  od prvog dolaska Crnogoraca u Istru, koji su do danas u Peroju sačuvali svoju vjeru, kulturu i običaje.