Pula: Istarski župan predstavio novinarima program za spas istarskog prvoligaškog nogometa

Pula: Istarski župan predstavio novinarima program za spas  istarskog prvoligaškog nogometa

Na današnjoj je konferencije za novinare istarski župan Ivan Jakovčić novinarima predstavio program za sređivanje stanja u istarskom prvoligaškom nogometu, koji je nazvao "Pet puta pet".

Program, koji donosimo u nastavku, ima pet točka i treba ih realizirati u pet godina: 

Program za spas, stabilizaciju i razvoj prvoligaškog nogometa u Istarskoj županiji

1. CILJ PROGRAMA 5 X 5

a) Osigurati dugoročnu natjecateljsku stabilnost pulskog nogometnog prvoligaša u 1. HNL održavanjem plasmana u prvoj polovici nogometne tablice.
b) Promocija sporta među mladima
c) Snažno uključivanje gospodarstva u sponzorstvo istarskog nogometa
d) Stvaranje Piramide Istarskog nogometa. 

2. PIRAMIDA NOGOMETA U ISTARSKOJ ŽUPANIJI

a) Uspostava najtješnje sportske i kadrovske suradnje između NK Pula i NK Istra
b) Prvoligaški klub potpisat će dugoročni sporazum o suradnji sa svim zainteresiranim nogometnim klubovima u Istarskoj županiji. Uspostavit će se suradnja s drugim hrvatskim i europskim klubovima.
c) Financiranje prvoligaškog kluba realizirat će se tako da će ukupni budžet biti najmanje 6 milijuna kuna. Financijska konstrukcija zaokružit će se tako da će javni sektor (proračun Grada Pule, Istarske županije i poslovanje javnih poduzeća osigurati najviše 3 milijuna kuna, a privatni sektor najmanje 3 milijuna kuna). Sve postojeće dugove NK Pula treba otpisati, konvertirati u donacije ili prepoloviti u dogovoru sa vjerovnicima.
d) Od natjecateljske sezone 2007/2008 god. istarski prvoligaš zvat će se NK Istra.
e) U naredna 3 mjeseca odlučit će se o mogućnost pretvaranja istarskog prvoligaša u dioničko društvo.
f) U slučaju interesa hrvatskih ili međunarodnih gospodarskih subjekata razmotrit će se mogućnost djelomične ili potpune prodaje prvoligaškog Kluba. 

3. SOCIJALNI DIO PROGRAMA 5X5

a) Značajan dio sredstava biti će usmjeren u omladinske pogone NK Pula i NK Istra.
b) NK Pula će aktivno sudjelovati s istaknutim igračima u županijskom programu borbe protiv bolesti ovisnosti "Bježi-Via". 

4. UVJETI NATJECANJA

a) Grad Pula će osigurati uvjete za regularno prvoligaško natjecanje na gradskom stadionu najkasnije do natjecateljske sezone 2008/2009. god.
b)HNS, NSIŽ i ostale mjerodavne nogometne institucije snažno će poduprijeti ovaj program i rad istarskih nogometnih klubova. 

5. UVJETI ZA USPJEH 5X5

Ovaj program 5x5 - "Pet točaka za Pet godina" konsenzusom će poduprijeti sve političke stranke, svi sportski djelatnici, sve sportske udruge i mediji jer u protivnom njegova realizacija bit će odmah dovedena u pitanje.