Pula: Novim županijskim sredstvima Istra sve bliža Regiji kulture

Pula: Novim županijskim sredstvima Istra sve bliža  Regiji kulture

U sjedištu su Poglavarstva Istarske županije potpisani danas ugovori o korištenju županijskih sredstava za obnovu Kaštela u Završju, za projekt Parenzane, te za festival Polis-Jadran-Europa.

Za obnovu Kaštela u Završju, prema Ugovoru koji je istarski župan Ivan Jakovčić potpisao s grožnjanskim načelnikom Rinom Dunišom, županija će izdvojiti 250.000,00 kuna. Obnova Kaštela tek je prva etapa u revitalizaciji srednjovjekovnog gradića Završja. Završetkom obnove, za pet godina, Završje će postati grad-hotel, koji će uz kulturno-povijesnu, imati i ekskluzivno turističku značajku.

S oprtaljskim načelnikom Aleksandrom Krtom župan je potpisao Ugovor, vrijedan 150.000,00 kuna, za nastavak revitalizacije Parenzane - ceste zdravlja i prijateljstva.

I Završje i Parenzana imat će iznimno važnu ulogu u valorizaciji unutrašnje Istre, kroz pejzažno i povijesno predstavljanje njezinih gotovo zaboravljenih vrijednosti.

Treći je Ugovor, na iznos od 100.000,00 kuna, župan potpisao s direktoricom Sajma knjiga Magdalenom Vodopijom, za festival Polis-Jadran-Europa. Projekt, koji je iznjedrio pulski Sajam knjiga, predstavila je njegova voditeljica Egle Vošten i pritom naglasila kako će on objediniti 14 jadranskih gradova kroz razne kulturne aktivnosti, a prvi festival će se održati već u lipnju 2007. godine.