Pula: Mjesečna konferencija za novinare župana Jakovčića

Pula: Mjesečna konferencija za novinare  župana Jakovčića

Pojasnivši  potrebu za izmjenom i dopunom prostornog plana Istarske županije, o čemu je raspravljalo i  županijsko poglavarstvo na svojoj zadnjoj sjednici, istarski je župan Ivan Jakovčić na današnjoj konferenciji za novinare u tom kontekstu izdvojio dvije stvari. Prvo, termoelektrana Plomin 3 će biti na plin ili je neće biti. Stoga je u nacionalnom interesu da se  LNG terminal izgradi u Plominskom zaljevu, za što je dao podršku i hrvatski premijer. Na taj bi način  Plominski zaljev  predstavljao   zaokruženi  termoenergetski kompleks. I drugo,  izmjenom plana dala bi se mogućnost  da se  u onim gradovima koji su za vrijeme drugog svjetskog rata doživjeli bombardiranja,   te ratne rane na gradskom tkivu popune onim sadržajima koji su tu nekada bili, a ostavlja se i druga mogućnost, kao što je uređenje zelenih površina.

Komentirajući  izjave Marina Roce na previsoke cijene poljoprivrednog zemljišta u Istri,  Maura Ivančića  o neprimjerenoj odluci o dodjeli  Grba Istarske županije  Nenadu Čanku i zelenih o izgradnji golfova u Istri, župan je to ocijenio kao  stvaranje nove koalicije HDZ-a, EKOP Istre i HNS-a, nazvavši je "Pinokio", jer glavni im je argument neistina.

Na kraju konferencije župan se osvrnuo na inicijativu predsjednika udruge  EKOP Istra, koji je izašao u javnost  s tajnim ugovorom koji su s  Rockwoolom potpisale Vlada, Istarska županija i Općina Pićan. Tom je prigodom još jednom  naglasio kako se tu  radi o politikantstvu, što je potkrijepio činjenicom da se u vrijeme priprema za gradnju tvornice kamene vune nitko nije uključio u raspravu. Radi se o vrlo ozbiljnoj danskoj kompaniji koja ima slične tvornice širom Europe. Pri  izgradnji tvornice u  Pićnu poštivali su se svi propisi i  Istarska će županija inzistirati da se u njezinoj neposrednoj blizini postave mjerne stanice kako bi se eko-vrijednosti odmah mogle vidjeti i neće se tolerirati nikakvo onečišćenje okoliša.