Pula: Pismo namjere o načinu rješavanja i zbrinjavanja otpada na području Grada Pule i Istarske županije

Pula: Pismo namjere o načinu rješavanja i zbrinjavanja otpada na području Grada Pule i Istarske županije

Istarski župan Ivan Jakovčić, pulski gradonačelnik Boris Miletić, i u ime  Ecorec-a d.o.o. direktori Danijel Vadlja i Christian Abl potpisali su danas, u sjedištu Poglavarstva Istarske županije u Puli, Pismo namjere o načinu rješavanja i zbrinjavanja  otpada na području Grada Pule i Istarske županije.

To je tek prvi korak u rješavanju te problematike, naglasio je župan Jakovčić, jer će uslijediti potpisivanje i drugih dokumenata, dok god ne osposobimo i tehnološki zaokružimo  Županijski centar  za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Kaštijun - Pula.

Pulski je gradonačelnik Boris Miletić istaknuo značaj partnerskih odnosa s Ecorec-om, čija je glavna djelatnost obrada gorivog otpada. Postavljanjem  pilot postrojenja u znatnoj će mjeri smanjiti količine otpada na odlagalištu Kaštijun. U realizaciji tog projekta računamo i na sredstva iz fondova europske unije, rekao je Miletić.

Predstavnici Ecorec-a d.o.o objasnili su tehnološki postupak takvog načina zbrinjavanja otpada, koji je u Europi već razvijen, a tako dobiveno  alternativno  gorivo koriste mnoge cementare. U tom će kontekstu, više od 30 posto  otpada iz Kaštijuna, tehnološkom obradom, biti korišteno kao zamjensko gorivo u  tvornici cementa u Koromačnu. Takav je postupak dobio pozitivno mišljenje od nadležnog ministarstva - naglasio je Tulio Demetlika, član Poglavarstva Istarske županije zadužen za gospodarski i održivi razvoj.

Osim značajnog reduciranja otpada mehaničko biološkom obradom, direktorica Kaštijuna - Pula Vesna Dukić,  istaknula je i druge mogućnosti izdvajanja još nekih frakcija, što bi u konačnici značilo da se bliži kraj  prenatrpanosti  pulskog odlagališta otpada.