Brijuni: Započeo s radom 1. Sabor kulture Istre

Brijuni: Započeo s radom 1. Sabor kulture  Istre

Kao što se i očekivalo 1. Sabor kulture  Istre okupio je danas na Brijunima veliki broj sudionika  -  više od 170 kulturnih djelatnika i tridesetak predstavnika medija.

Sabor je započeo plenarnom sjednicom, na kojoj se prisutnima obratio istarski župan Ivan Jakovčić.  Ističući značaj današnjeg trenutka za kulturu Istre, župan Jakovčić, je  između ostaloga, ukazao na  potrebu poticanja  iznimnih i izvornih projekata, koji će se temeljiti na  našoj tradiciji i bogatom nasljeđu u cilju jačanja  istarskog identiteta. Za takve projekte  će se uvijek moći iznaći novac.

Na plenarnoj su sjednici rad  kulturnih vijeća predstavili nositelji  njihovih aktivnosti. Tako je o radu  Vijeća za glazbu i scenske djelatnosti govorila  Đeni Dekleva Radaković,  o radu  Vijeća za književnost i izdavaštvo  Jadranka  Ostić, a o radu Vijeća za zaštitu kulturne baštine i muzeologiju  Lidija Nikočević. Bojan Šumonja je predstavio rad  Vijeća za vizualne  umjetnosti a Marino Jurcan rad Vijeća za nove medije.

Prvi dan rada Sabora završit će u opuštenoj atmosferi uz glazbeni nastup Elis Lovrić.

Drugog dana rada Sabora, u subotu - 24. ožujka,  bit će predstavljeni projekti  Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Istre; obnove  srednjovjekovnog gradića Završja; te Nova stalna postava  Etnografskog muzeja Istre.

Prvi sabor kulture Istre završit će usvajanjem  Deklaracije o kulturi.

Galerija fotografija