Poreč: Obilježen Dan Istarskog statuta

Poreč: Obilježen Dan Istarskog statuta

Poreč: Obilježen Dan Istarskog statuta

U povodu 30. ožujka - Dana Statuta Istarske županije u Istarskoj je sabornici u Poreču održana Svečana sjednica Skupštine Istarske županije. Tim su povodom  uručena  županijska priznanja -  Grb Istarske županije: Giancarlu Galanu, predsjedniku Regije Veneto; Giovanniju di Stasiju, bivšem predsjedniku Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti pri Vijeću Europe; Nenadu Čanku, bivšem predsjedniku Skupštine AP Vojvodine i dr. Franzu Schausbergeru, predsjedniku Instituta regija Europe.Ta se priznanja dodjeljuju  za posebne zasluge u promicanju razvoja i ugleda  Istarske županije - stoji u obrazloženju.

Sjednicu je otvorio predsjednik  Županijske skupštine Anton Peruško, koji je, poslije upućenih pozdrava vijećnicima, ostalim sudionicima i ovogodišnjim dobitnicima županijskih priznanja, održao prigodni govor.  Poslije oživljavanja sjećanja na  povijesna zbivanja u Istarskoj sabornici, Peruško je naglasio kako  "Naša  izražena želja za većom regionalnom  samostalnošću, za većim pravom na raspolaganje sredstvima ostvarenim na području županije i na taj način ubrzanim rastom, ne dovodi u pitanje svehrvatsko zajedništvo, ali želimo da Istra zahvaljujući svojim resursima  i svojim  ljudskim potencijalima bude lokomotiva razvoja Hrvatske."  Istaknuvši nezadovoljstvo županijskim proračunom od 200 milijuna kuna, Peruško je nastavio: "Usprkos svemu, Istarska županija danas ima jasnu viziju svog daljnjeg razvoja. zajedno s Vladom Republike Hrvatske planiramo realizirati krupne  istarske razvojne projekte u segmentu gospodarstva, infrastrukture, obrazovanja, zdravstva, socijalne i druge."

Župan Ivan Jakovčić u svom je govoru naglasio: " Povijesna je činjenica da se odlučnost  za prevladavanje isprepletenih i često vrlo napetih međunacionalnih odnosa Hrvata i Talijana u prošlom stoljeću zaključila na najbolji mogući način upravo 30. ožujka 1994. godine proklamiranjem službene dvojezičnosti u Statutu Istarske županije."

Govoreći o gospodarskom trenutku, župan je Jakovčić ukazao kako su " Ukupni gospodarski pokazatelji i županiji povoljni ili vrlo povoljni. Ne bilježimo negativne trendove i to nas ohrabruje u uvjerenju da u mandatnom periodu  možemo očekivati zacrtane ciljeve gospodarskog rasta."  Ističući  pozitivne trendovi na svim poljima  zaključio je kako  će "naša županije zahvaljujući kreativnošću naših gospodarstvenika i zahvaljujući  iskrenoj suradnji privatnog i javnog sektora narednih godina dostići mnoge europske regije i krenuti prema zacrtanom cilju visokorazvijene europske regije koja je uspjela implementirati filozofiju održivog razvoja i staviti kulturu i znanje kao ključni resurs vlastitog razvoja."

Galerija fotografija