Pula: Održana 4. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Istarskoj županiji

Pula: Održana 4. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Istarskoj županiji

Na 4. sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća u Istarskoj županiji, koja je danas održana u sjedištu Županijskog poglavarstva u Puli, raspravljalo se o  strategiji razvoja turizma s posebnim osvrtom na zapošljavanje, značajnim infrastrukturnim projektima Istarske županije kao što su plinofikacija, zbrinjavanje otpada i zbrinjavanje otpadnih voda, te o poduzetničkim zonama na području županije.

Kada je o turizmu riječ, Istra bi u bližoj budućnosti trebala postati zeleno utočište Mediterana, sa  254.700 postelja, što je kvalitativan rast  od  18,7 posto (trenutno ima  214.500 smještajnih jedinica). Kako je naglašeno, želi se jednakomjerno razvijati turizam uz istovremeni prosperitet i osjećaj blagostanja stanovništva Istre. Predstavljen je i program  reafirmacije i promocije strukovnih zanimanja u ugostiteljstvu. 

Projektom plinofikacije Istre predviđa se: izgradnja magistralnog plinovoda Ivana K - Pula - Karlovac, izgradnja magistralnog plinovoda Vodnjan - Umag, izgradnja plinovoda MRS Kršan - PMRS Potpićan (Rockwool), izgradnja distribucijskog sustava plinovoda "južna Istra" i izgradnja distribucijskog sustava plinovoda "sjeverna Istra". 

Zbrinjavanje otpada, kroz izgradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom, kao i zbrinjavanje otpadnih voda,  kapitalni su infrastrukturni projekti kojima će se na svim razinama u županiji posvetiti najveće pozornost.

Jednako će se tako veliki značaj dati razvoju poslovnih zona. Prilikom donošenja dugoročnog programa razvoja poslovnih zona u Istarskoj županiji utvrđeno je 15 strateških zona sa statusom prioriteta s obzirom na postojeću prostorno-plansku dokumentaciju, dotadašnju infrastrukturnu opremljenost i raspoloživu radnu snagu u okruženju. U međuvremenu, zbog povećane poduzetničke aktivnosti i iskazanih potreba poduzetnika, broj zona je povećan na 22. Navedene zone zauzimaju površinu od preko 1.080 ha zemljišta, a za njihovo opremanje potrebno je investirati 130 milijuna kuna.