Pula: Mjesečna konferencija za novinare župana Jakovčića

Pula: Mjesečna konferencija za novinare  župana Jakovčića

Svoju je redovitu mjesečnu konferenciju za novinare istarski župan Ivan Jakovčić započeo komentarom  nove slovenske kartografije, kojom slovenski političari proizvoljno crtaju  međudržavne granice na kopnu i na moru.  Posezanjem za istarskim teritorijem  podsjeća na mitove koji su na Balkanu  stvarani stoljećima, što je usporedio sa srpskim prekrajanjem granica u režiji srpskog radikala  Tomislava Nikolića. Nadam se "-naglasio je župan da će Europska komisija reagirati povodom izrade nove zemljopisne karte kao i u slučaju izbora Nikolića za predsjednika  Skupštine Srbije. Predaleko se otišlo u čemu se slovenska politika pokazala  neozbiljnom i neodgovornom. U slovenskog dijelu  Istre ne postoji podrška takvoj ekstremnoj politici. Morska granica ide po sredini Piranskog zaljeva  - zaključio je svoj komentar Jakovčić.

Komentirajući druge aktualne događaje, župan je ponovio kako Istarska županija i dalje  stoji na stajalištu da je izgradnja termoelektrane Plomin 3 moguća samo  na plin. U tom je kontekstu naglasio kako je u nacionalnom interesu da se  LNG terminal izgradi u Plominskom zaljevu.

Europski tjedan u Istri  župan je ocijenio uspješnim, dok je  prezentacija projekta Brijuni-rivijera ukazala na sveobuhvatnost  rješenja za veći dio južno-istarskog priobalja, gdje postoji potreba kvalitetne prenamjene vojnih objekata. U pripremi je međunarodni javni poziv za prve četiri lokacije, čime će  započeti realizacija projekta.

Kada je o cestovnom prometu riječ, župan je najavio razgovore s predstavnicima Hrvatskih cesta, u kojima će se Istarska županije zauzeti da se  nastavi s izgradnjom Ipsilona od Stancije Peličeti do Medulina, te  da se do slijedeće turističke sezone  u Šijani izgradi  rotor na dvije razine, s vrhunskim prometnim rješenjima.