Izaslanstvo istarske županije u Strasbourgu

Izaslanstvo istarske županije u Strasbourgu

Izaslanstvo Istarske županije, u sastavu župan  Ivan Jakovčić, član Poglavarstva zadužen za  međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan i pročelnik Kabineta župana Miodrag Čerina, sudjelovalo je  u radu 14. plenarne sjednice Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti pri Vijeću Europe, koja je  30. svibnja održana u Strasbourgu.

U sklopu plenarne sjednice održan je okrugli stol povodom 50-godišnjice kongresa lokalnih i regionalnih vlasti u EU, na kojem je sudjelovao  župan  Ivan Jakovčić.

Vrlo se  zanimljiva diskusija vodila  o višedesetljetnim naporima Vijeća Europe da  na lokalnoj razini sprovodi učinkovit model demokratskog razvitka. U tom je kontekstu istaknuto  niz pozitivnih primjera, među kojima je posebno naglašeno osnivanje Jadranske euroregije u Puli. Primjer udruživanja  regije uz Jadran posebno je istaknuo  predsjednik Kongresa Halvdan Skarda. 

U svojem je istupu župan Ivan Jakovčić naglasio kako je Jadranska euroregija izraz moderne europske političke arhitekture s ciljem stvaranja Jadrana kao mora mira i prosperiteta. Također je naglasio  kako je zahvaljujući angažmanu Vijeća Europe Republika  Hrvatska ratificirala Europsku povelju o transgraničnoj suradnji i europsku povelju o manjinskim i regionalnim jezicima.

Ratifikacija tih povelja omogućila je Istarskoj županiji niz prekograničnih programa suradnje, a posebice osnivanje Jadranske euroregije sa sjedištem u Puli. Drugi važan naglasak dao je svojedobnom usvajanju Europske povelje o manjinskim i  regionalnim jezicima koja je omogućila da Istarska županija bude jedina hrvatska dvojezična županija.

Na marginama zasjedanja Plenarne sjednice održana je i prezentacija prekograničnog projekta suradnje "Da Cherso al Carso - Od Cresa do Krasa", kojega je predstavio gradonačelnik Monfalconea g.Pizzolitto. Projekt je u ime Jadranske euroregije svesrdno podržao njezin privremeni predsjednik i istarski župan Ivan Jakovčić, istaknuvši da je to sjajan primjer kulturne i gospodarske suradnje na malom području gdje žive ljudi koji govore različite jezike.

Istarska delegacija imala je više bilateralnih razgovora s predstavnicima Vijeća Europe i drugih europskih regija.