Pula: Mjesečna konferencija za novinare župana Jakovčića

Pula: Mjesečna konferencija za novinare  župana Jakovčića

Na početku svoje redovite mjesečne konferencije za novinare istarski je župan Ivan Jakovčić informirao novinare o svom posjetu Belgiji, gdje je  na čelu istarskog izaslanstva boravio 11.i 12. lipnja. U Bruxellesu je, prigodom otvaranja ureda Jadranske euroregije, predstavnicima europskih institucija predstavio taj, kako ga je nazvao, jadranski parlament, koji će  odlučivati o zajedničkim projektima na Jadranu. Nizom gospodarskih susreta u  belgijskoj regiji Flandriji, Istarska županija nastavlja  suradnju s  tamošnjim razvojnim agencijama, čija će iskustva dobro doći u budućoj industrijskoj zoni Tison u Vodnjanu.

Komentirajući  aktualne događaje u županiji, župan je još jednom naglasio kako je za privatizaciju Uljanika neophodno postići konsenzus poslovodstva Uljanika, Vlade Republike Hrvatske, Grada Pule i  Istarske županije.

Dobro pokazatelji u zapošljavanju, gdje je u svibnju 2007. godine nezaposlenost  pala ispod 6 posto, rezultat su pozitivnih kretanja u gospodarstvu i za očekivati je da će u Istarskoj županiji  do kraja desetljeća biti ispod 5 posto nezaposlenih. To je naš cilj, naglasio je župan i poticat ćemo sve gospodarske aktivnosti koje  će pridonijeti tomu.

Govoreći o šteti koju su ribari imali zbog zagađenja mora, županija je spremna pomoći, te predlaže da ribare s po 25 posto obeštete država,  istarski gradovi i  županija.

Osvrčući se na  sve glasnije povike zelenih za zaštitom okoliša, župan je bio jasan rekavši kako  županija ne inzistira na tome, već to ostvaruje. O rezultatima  na tom planu, dovoljno govori kvaliteta plaža, jer je više od dvjestotinjak njih dobilo plavu zastavu. S ponosom je istaknuo kako  oko 95 posto plaža ima iznimnu kakvoću morske vode.

Odgovarajući na pitanja novinara o nepravilnostima oko izdavanja građevinskih dozvola, najavio je da  će županija, kada ta djelatnost uskoro dođe pod njezinu ingerenciju, učiniti značajne promjene i u tome će biti puno efikasnija. Na upit novinara o nenamjenskom trošenju novca u pulskoj Općoj bolnici za naočale djelatnika, takav način  je nazvao nevjerojatnim, ali to omogućuje kolektivni ugovor, što je apsurdno.

Jedno od pitanja odnosilo se na izgradnju  LNG terminala u Plominskom  zaljevu. Istarska županija i dalje  stoji na stajalištu da je izgradnja termoelektrane Plomin 3 moguća samo  na plin. U tom je kontekstu naglasio kako je u nacionalnom interesu da se  LNG terminal izgradi u Plominskom zaljevu. To nije samo pitanje struke, već i politike, jer ona mora rješavati  probleme i pronaći  optimalno rješenje kado je o termo-energetskom kompleksu u Plominu riječ. Uz termoelektrane na plin, tu je i blizina plinovoda, a otvara se i mogućnost  izgradnje  željezničkog tunela kroz Učku. Ima, dakle, niz razloga o kojime se politika mora izjasniti.

I projekt Brijuni-rivijera bio je u predmet zanimanja novinara.  Župan je najavio uskoro raspisivanje međunarodnog natječaja za četiri lokacije za koje je dokumentacija već spremna. Brijuni-rivijera d.o.o. kao nositelj natječaja  vodit će brigu o njegovu provođenju, jer je vrlo važno što će se  gdje graditi, i da javni sektor upravlja time