Pula: Posjet izaslanstva Donje Austrije

Pula: Posjet izaslanstva Donje Austrije

Izaslanstvo Pokrajine Donja Austrija, koje predvode pokrajinska vijećnica   g. Johanna Mikl-Leitner i predsjednica Austrijske gospodarske komore-Pokrajinske komore Donja Austrija g. Sonja Zwanzl boravi u  Istarskoj županiji, gdje  sudjeluje  u radu gospodarskog susreta "Gospodarenje otpadom i obnovljivi izvori energije u Istarskoj županiji".

Austrijsko je izaslanstvo  danas  u sjedištu Poglavarstva Istarske županije primio  podžupan Marin Brkarić, zajedno sa suradnicima  Tuliom Demetlikom, Orianom Otočanom, Darkom Lorencinom i Josipom Zidarićem.

Zaželjevši gostima dobrodošlicu, podžupan Brkarić im je predstavio Istarsku županiju, njezine turističke prednosti, kao i druge  grane gospodarske djelatnosti, istaknuvši pritom da se radi o najrazvijenijoj županiji u Republici Hrvatskoj s najnižom stopom nezaposlenosti. Predstavio je i  najznačajnije infrastrukturne projekte, s posebnim osvrtom na aktivnosti  oko izgradnje Centra za gospodarenje otpadom "Kaštijun - Pula", koji se kandidirao za sredstva iz  pretpristupnih fondova EU.

Zahvalivši sa na gostoprimstvu, pokrajinska vijećnica Donje Austrije   g. Johanna Mikl-Leitner, istaknula je spremnost da se austrijski stručnjaci tehnologijom i  financijama uključe u rješavanje zbrinjavanja otpada u Istarskoj županiji, kao i u iskorištavanje obnovljenih izvora energije, u čemu je  Donja Austrija vodeća regija u Europi. Naučili smo kako doći do  europskih fondova i to iskustvo želimo prenijeti vama - naglasila je g.  Mikl-Leitner, i dodala kako  žele suradnju koja neće biti jednosmjerna.

Predsjednica Austrijske gospodarske komore-Pokrajinske komore Donja Austrija g. Sonja Zwanzl u svom se obraćanju dotakla problematike zaštite okoliša. Budući da se očekuje  ubrzo primanje Hrvatske u europsku obitelj, bitna je zajednička suradnja na podizanju ekološke svijesti, kako bismo  i u tom segmentu udovoljavali strogim europskim standardima.

Govoreći o međunarodnoj suradnji  i europskim projektima u Istarskoj županiji, Oriano Otočan  je naveo kako  županija ima potpisane sporazume o suradnji s  deset europskih regija, a surađuje s tridesetak njih, dok se istovremeno radi na 34 projekta, koji se kandidiraju za europske fondove. Predstavio je i  Jadransku euroregiju, koja ima 22 članice i sjedište u Puli. Jadranska euroregija može biti most austrijskim regijama prema jadranskom prostoru - zaključio je Otočan.

Na kraju razgovora razmijenjeni su darovi.