Pula: Konferencija za novinare župana Jakovčića

Pula: Konferencija za novinare  župana Jakovčića

Istarski je župan Ivan Jakovčić na svojoj  današnjoj konferenciji za novinare najavio  osnivanje  zavoda ili agencije za okoliš  Istarske županije, koja će brinuti o održivom razvoju. Naime,  Istarska županija želi kroz  održavanje visoke kvalitete  mora, zraka i tla postići dva cilja. Prvo,  podići kvalitetu življenja u prostoru Istarske županije na višu razinu i, drugo, stvoriti uvjete za bolji razvoj i konkurentnost istarskog gospodarstva.  U tome se očekuje i angažman civilnog društva, na način da će u upravnom vijeću  zavoda biti mjesta za nevladine udruge.

Župan je najavio i preseljenje  županijske samouprave sa svim upravnim odjelima u zgradu Admiraliteta na pulskoj rivi, koje će se, prema očekivanjima, dogoditi iduće godine. Odluka Ministarstva obrane o preuzimanju zgrade bit će donesena prije ljetnog raspusta. Uz županijske službe, dio zgrade koristit će i neke državne službe.

U svom je uvodnom, dijelu, župan informirao novinare o svom  jučerašnjem sudjelovanju u radu sjednice  radne grupe Komiteta za Hrvatsku, na kojoj se raspravljalo o korištenju pretpristupnih  i strukturnih fondova Europske unije.  

U sklopu boravka u pokrajini Friuli Venezia Giulia župan Jakovčić i Oriano Otočan sudjelovali su prošloga tjedna u radu  sjednice  za utemeljenje  Euroregije, u  Villi Manin di Passariano, gdje je potpisan Sporazum o osnivanju Grupe Europske Teritorijalne Suradnje ( EGCC ), prvip takve vrste u Europi.

Komentirajući akciju Maestro, župan je izrazio zadovoljstvo što se napokon krenulo s raščišćavanjem mnogih nezakonitosti u privatizacijskim procesima. Toj je korupcijskoj hobotnici jedan kraj uništen upravo u Istri. Porečka je gradska vlast pokazala svu zrelost suprotstavljajući se toj hobotnici, te je u tom kontekstu izrazio vjeru da je u interesu svih da se otkrije sve  što je učinjeno u suprotnosti sa zakonom.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o  aferi SOVA,  ocijenio je rad slovenske tajne službe prisluškivanja skandaloznim i da je  to neprijateljski način ponašanja  prema jednoj prijateljskoj državi.

Od ostalih pitanja, izdvajamo ona koja se tiču  izgradnje nove bolnice i projekta Brijuni rivijere. Javna će se prezentacije projekta  nove bolnice u Puli održati do kraja rujna - povodom Dana županije, a što se tiče Brijuni rivijere d.o.o. dokumentacija za raspisivanje međunarodnog natječaja za četiri lokacije  već je spremna.