Pula: Predstavnici makedonskih općina Veles, Strumica, Bitolj i Struga u Istarskoj županiji

Pula: Predstavnici makedonskih općina Veles, Strumica, Bitolj i Struga u Istarskoj županiji

U sklopu boravka u Hrvatskoj, izaslanstvo  makedonskih općina Veles, Strumica, Bitolj i Struga, u kojima Američka agencija za  međunarodnu pomoć (USAID) provodi projekt fiskalne decentralizacije pod nazivom "Business Enviroment Activity", posjetilo je Istarsku županiju. Nakon susreta s pulskim gradonačelnikom,  goste iz Makedonije primio je u sjedištu Poglavarstva Istarske županije, podžupan  Sergio Bernich sa suradnicima Orianom Otočanom i  Miodragom Čerinom.

Budući da se u četiri makedonske općine, u okviru projekta  fiskalne decentralizacije, provodi program podizanja  njihove kreditne sposobnosti, utvrđivanja kreditnog rejtinga, izrada plana kapitalnih investicija, zaduživanja, izdavanja općinskih obveznica te usavršavanja modela javnog privatnog partnerstva, istarska  će im iskustva biti od iznimne važnosti u realizaciji takvih zadataka.

Poslije riječi dobrodošlice i upoznavanja s prirodnim i gospodarskim prednostima Istarske županije, te  dosezima u njegovanju multietničkih, multikulturalnih i višejezičnih posebnosti, gostima iz Makedonije prezentiran je učinak modela decentralizacije na proračun Istarske županije te predstavljen model financiranja izgradnje  komunalne infrastrukture županijskim obveznicama. O tim je temama, kao i o  zakonskim okvirima za donošenje proračuna govorila  voditeljica Odsjeka za proračun i plansko-analitičke poslove Slavica Benčić-Kirac.

Poslije primanja u  županiji,  makedonsko je izaslanstvo posjetilo Vodovod Butoniga, gdje im je prezentiran projekt  istarskog vodozaštitnog sustava.