Potpisan Sporazum o suradnji na provedbi Plana za zdravlje građana Istarske županije

Potpisan Sporazum o suradnji na provedbi Plana za zdravlje građana Istarske županije

 
Gradonačelnik Boris Miletić i župan Ivan Jakovčić potpisali su danas u Komunalnoj palači Sporazum o suradnji na provedbi Plana za zdravlje građana Istarske županije.

Plan za zdravlje građana Istarske županije strateški je dokument za razdoblje od 2005. do 2012. godine usvojen na sjednici Županijske skupštine 2005. godine, koji je danas prihvatio i Grad Pula. Sadrži definicije, analize i smjernice za rješavanje pet javnozdravstvenih prioriteta: rak dojke, kardiovaskularne bolesti, ovisnost o drogama, sociozdravstvena zaštita starijih osoba i voda za piće. Svaki ovaj prioritet ima definiran dugoročni cilj koji će se realizirati do 2012. godine. Tako se planira rano otkrivanje raka dojke kod 30% novooboljenih žena, smanjivanje smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za 10%  u dobi od 45 do 64 godine, osobito muškaraca, nastavljanje s trendom smanjivanja broja novih ovisnika o heroinu u Istarskoj županiji, sociozdravstvena zaštita starijih osoba prema utvrđenim prioritetnim potrebama korisnika i čuvanje vodnih resursa zaštitom od onečišćenja i povezivanjem u jedinstveni vodoopskrbni sustav.

Gradonačelnik je naglasio da će se izgradnjom nove bolnice poboljšati zdravstveni standard građana te da se za zdravstvo i socijalnu skrb svake godine iz proračuna izdvaja više novaca  ne bi li se poboljšale usluge koje se pružaju građanima, čemu pridonosi i nova Odluka o socijalnoj skrbi. Župan je istaknuo važnost partnerstva županije i gradova jer se time omogućuje kvalitetno provođenje ovog plana, u čiju je izradu bilo uključeno više od 300 ljudi i prvi je takav dokument usvojen na županijskoj razini u Republici Hrvatskoj. Župan je naglasio da Plan nije samo mrtvo slovo na papiru, nego da je operativan - financirana je nabava mamografa i započela je izrada mreže domova umirovljenika.