Pula: Predsjednik Skupštine AP Vojvodine na primanju u Istarskoj županiji

Pula: Predsjednik Skupštine AP Vojvodine na primanju u Istarskoj županiji

Istarski župan Ivan Jakovčić i član Poglavarstva zadužen za  međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan priredili su danas primanje za predsjednika Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Bojana Kostreša, koji na čelu vojvođanskog izaslanstva boravi  u Istarskoj županiji i gost je Motovun Film Festivala.

Govoreći o vrlo slojevitoj suradnji između AP Vojvodine i Istarske županije, župan Jakovčić je posebno izdvojio prijateljstvo koje vezuje čelnike dviju regija, a tek potom dolazi suradnja koja je politički stabilna i gospodarski perspektivna. Inače, Istarska je županija s Vojvodinom uspostavila  suradnju 2001. godine, i otada se ona stalno produbljuje. Krajem su prošle godine istarski župan Ivan Jakovčić i predsjednik Skupštine AP Vojvodine Bojan Kostreš, potpisali Sporazum o suradnji, koji je kruna dugogodišnjih dobrih odnosa, ali i smjer kojim treba ići buduća suradnja.

U svom se obraćanju Bojan Kostreš također nadovezao na  osobno prijateljstvo s čelnim ljudima Istarske županije, istaknuvši  kako se, s obzirom na učestale  dolaske u Istru,  ne osjeća kao gost već kao domaćin. Suradnja između Istre i Vojvodine korak je ispred suradnje njihovih matičnih zemalja i putokaz je kako se ona treba razvijati na državnoj razini.

Kulturna suradnja između AP Vojvodine i Istarske županije iz godine u godinu se proširuje. Tako je ove godine bilo zapaženo sudjelovanje vojvođanskih umjetnika na Internacionalnom festivalu smijeha u Istri. Oriano Otočan  najavio je proširenje i obogaćivanje novim programima tradicionalnih Dana Vojvodine u Istri i Dana Istre u Vojvodini, te govorio o predvodničkoj  ulozi Istre i Vojvodine u procesima europskih integracija, kao i u njegovanju  multietničnosti, multikulturalnosti i višejezičnosti.  

Kao zemlja partner Motovun Film Festivala, Vojvodina će se danas predstaviti svojim kulturnim programima.