Pula: Župan Jakovčić primio izaslanstvo kineske provincije Zhejiang

Pula: Župan Jakovčić primio izaslanstvo kineske provincije Zhejiang

Izaslanstvo kineske provincije Zhejiang, koje je za njihova boravka u Hrvatskoj, primio predsjednik Republike Stjepan Mesić, danas je posjetilo Istarsku županiju. U sjedištu županijskog poglavarstva kinesko je izaslanstvo na čelu sa  zamjenikom  pokrajinskog tajnika  Komunističke partije Kine Nj.E.  Xia Baolongom  primio župan Ivan Jakovčić sa suradnicima ( Darko Lorencin, Josip Zidarić, Oriano Otočan i Miodrag Čerina).

U uvodnom je obraćanju župan Jakovčić predstavio Istarsku županiju, njezine gospodarske mogućnosti i kulturne posebnosti. Jednako je tako i g. Xia Baolong istaknuo prednosti provincije Zhejiang, jedne od najrazvijenijih u Kini, s blizu pedeset milijuna stanovnika. S obzirom na velike industrijske i turističke potencijale, Zhejiang bilježi u zadnje vrijeme veliku stopu rasta proizvodnje i omiljeno je kinesko turističko središte. Svoju provinciju smatraju kulturnom predvodnicom u Kini, u kojoj  žive i rade najpoznatiji kineski književnici, likovni umjetnici i drugi kulturnjaci.  Pokazali su i poznavanje kulture i povijesti Europe, i  istaknuli da je Marko Polo bio prvi Europljanin koji je prije  700 godina  posjetio njihov glavni grad  Hangzhou. Tu je njihovo znanje  bilo malo krhko, jer su  smatrali da je Polo podrijetlom Talijan. Bilo im je drago kad im je župan  rekao da je on podrijetlom iz Hrvatske , ta nadodali kako je to još jedan razlog za uspostavu  bolje kulturne suradnje naših krajeva. Inače, gosti iz Kine  izrazili su divljenje  brigom za kulturnu baštinu, što je vidljivo na svakom koraku u Istri, te  istaknuli njezine prirodne ljepote. S velikim su zanosom govorili i o prirodnim ljepotama svoga kraja, koje ima dugu morsku obalu s mnogo otoka, ali more nije tako lijepo i plavo kao Jadransko.  A predstavljajući svoj glavni grad , poslužili su se  poslovicom  - gore na nebu  imamo raj, a na zemlji Hangzhou.

Budući da je ovo treći službeni posjet izaslanstva provincije Zhejiang Istarskoj županiji, a vezuje ih i  Sporazum o uspostavi prijateljskih odnosa, što je potpisan prošle godine, razgovori su vođeni u  cilju  nastavka suradnje. S obzirom na sličnosti  naših krajeva, g. Baolong je  istaknuo unapređivanje turističke razmjene, a   zainteresirani su i za  suradnju u brodogradnji i automobilskoj industriji.

Govoreći o  uspostavi  bolje  gospodarske suradnje, župan je Jakovčić istaknuo  našu zainteresiranost za  prerađivačku industriju i  izdvojio  luku Bršica, kao mogući prostor za  ulazak  kineskih proizvoda u Europu i obrnuto.

Nakon razgovora razmijenjeni su prigodni darovi. Kinesko je izaslanstvo iskoristilo boravak u Puli za razgledavanje kulturno-povijesnih znamenitosti grada.

Galerija fotografija